X

El factor humà, la causa més possible segons Capitania Marítima per explicar l’accident al port d’Eivissa

L'embarcació va intentar tornar a port, fet que va provocar que s'enfonsàs més ràpidament

20/01/2022

El factor humà, la causa més possible segons Capitania Marítima per explicar l’accident al port d’Eivissa

Ahir a la tarda, al voltant de les 8, va morir un pescador de 56 anys al port d’Eivissa després d’enfonsar-se el seu vaixell. Dos tripulants més van ser salvats il·lesos. L’embarcació, ‘Charpat Segundo’ va xocar contra unes roques vora el far des Botafoc.

Guàrdia Civil i Capitania Marítima han obert una investigació i ara els bussejadors cerquen pistes al vaixell enfonsat sobre els motius del sinistre. El que sí se sap és que l’indret on va passar l’accident és una zona esquitxada de molts illots, però aquests es troben senyalitzats. A més, el patró era un home amb una gran experiència, que tripulava aquest pesquer feia ja 18 anys.

Capitania Marítima apunta al factor humà com una de les possibles causes, perquè la zona està ben senyalitzada i era una nit clara i sense trànsit. La col·lisió va produir danys de tal magnitud que l’embarcació va intentar tornar al port, però es va enfonsar abans d’aconseguir-ho. Precisament, el fet d’avançar quan ja tenia una entrada d’aigua va provocar que s’enfonsàs de manera molt ràpida.

En qüestió de segons, el pesquer ‘Charpat Segundo’ s’enfonsava. Acabava de sortir del port de Vila rumb a Vinaròs, ja que avui tenia hora per la seva neteja i pintura. Uns pescadors aficionats varen ser testimonis de l’enfonsament.

“El vaixell s’inclinava d’un costat i els homes estaven cridant. Jo mateix vaig telefonar a emergències de l’112 i els vàrem donar l’ubicació perquè venguéssin ràpid”, explica Mohamed, un dels testimonis de l’accident.

Un cop a terra, els serveis del 061 varen intentar reanimar el patró sense èxit. L’home havia caigut a l’aigua en el moment de l’accident i, quan va ser rescatat del mar, ja no presentava signes vitals. Pel que fa als altres dos tripulants, un va resultar ferit lleu i l’altre està il·lès.

Avui la bandera a la Confraria de Pescadors d’Eivissa lluïa a mig pal. La víctima, de 56 anys i natural de Sant Antoni s’havia dedicat tota la vida a la mar. “A en Vicent, no sabem què li va passar, si és que va patinar dins el vaixell, però ja el varen trobar a la mar inconscient. Un company de tota la vida, un pescador de tota la vida, una persona de Sant Antoni molt estimat”, diu Pere Valera, gerent de Peix Nostrum i amic de la víctima.

El ‘Charpat Segundo’ era un dels tres darrers vaixells de pesca d’arrossegament que restaven a Eivissa. Datava dels anys 90 i era de fusta. Autoritat Portuària haurà de decidir si es reflota o no. Si es decideix fer-ho, serà d’una gran complexitat, segons Salvament Marítim.


Félix Chicón, cap de Salvament Marítim: “Reflotar el vaixell enfonsat a Eivissa serà costós”
Mor un pescador després d’enfonsar-se el seu vaixell al port d’Eivissa

20/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris