X

Descoberta una xarxa que falsificava certificats covid i PCR a famosos i delinqüents

Unes 1.600 persones estan sent investigades. Es pagava entre 50 i 1.000 euros per prova

25/01/2022

Descoberta una xarxa que falsificava certificats covid i PCR a famosos i delinqüents

La Policia Nacional ha detingut a Madrid i Barcelona als set integrants d’una xarxa que falsificava certificats covid i PCR a famosos i delinqüents. Ara, i només a la Comunitat de Madrid, unes 1.600 persones estan sent investigades per recórrer als seus serveis i inscriure’s de manera fraudulenta en el Registre Nacional de Vacunació, segons han informat EFE fonts de la recerca.

La recerca sobre aquesta xarxa va començar a principis de gener quan els agents van detectar anuncis que oferien tant proves PCR falses com a certificats covid falsificats en grups de caràcter negacionista d’una aplicació de missatgeria instantània.

Integrants de grups criminals o intermediaris d’aquests es van introduir en aquests grups per a garantir un fals  certificat covid a persones que no estiguessin vacunades.

Amb aquesta operació, la Policia Nacional ha desarticulat la branca espanyola de l’organització, que també proporcionava certificats covid falsos en diferents països de la Unió Europea. També s’ha identificat i detingut  als líders de l’organització criminal, que treballaven des de França, un fet que ja ha estat informat a les autoritats del país.

Entre les 1.600 persones investigades es troba el cantant, Omar Montes, un dels més escoltats d’Espanya, segons la plataforma Spotify. L’artista, però, ha afirmat a través del seu compte de Twitter que “està vacunat” i que  podrà demostrar “quan sigui necessari totes aquestes falsetats”.

Entre els clients d’aquesta organització, també figuren condemnats per fets delictius que haurien pagat entre 200 i 1.000 euros per aquests documents, com A.M.C., coneguda com la “reina de la coca” a Espanya, que va arribar a vendre en un any 100 quilos d’aquesta droga i ha estat detinguda diverses vegades, l’última en 2014.

Un altre és S.R.G., sobrenomenat Moli, que fa feina com a especialista en caixes fortes per a després robar-ne el contingut. Aquest home va complir condemna per homicidi imprudent en atropellar a una persona, en el districte madrileny de Arganzuela, que finalment va morir a l’hospital.

De moment, la recerca continua oberta i no es descarten noves detencions. També se segueixen les investigacions pel possible robatori de claus d’accés al sistema sanitari espanyol.

Personal sanitari implicat

A Espanya, han estat detingudes set persones, sis a Madrid i una a la província de Barcelona.

Entre els arrestats hi ha cinc homes i dues dones. Una d’elles és infermera. Una espanyola de 30 anys a la qual també se li imputen revelació de secrets i accés il·legal a base de dades. Aquesta jove introduïa en el registre als qui requerien les certificacions falses.

Tots els homes arrestats són espanyols, d’entre 59 i 31 anys. Un té 18 antecedents, entre ells, un per homicidi.

Es pagava amb criptomonedes

El pagament que exigia la xarxa a canvi de les certificacions fraudulentes era de 50 euros en el cas d’emetre certificats de proves PCR negatives i quantitats que oscil·laven entre els 200 i 1.000 euros a canvi d’expedir certificats covid en els quals constessin dues o tres dosis de vacunació.

En la majoria dels casos, els integrants de l’organització exigien el pagament en criptomonedes, a través de comptes que havien obert en tercers països per a fer més complicat el rastreig per part de les autoritats.

Una vegada que els implicats rebien el pagament, els interessats obtenien el codi QR en el qual constava la pauta de vacunació fraudulenta. Al cap de dos dies podien aconseguir el certificat covid en el qual constaven com rebudes dues o tres dosis.

L’organització hauria creat dos tipus de xarxes clientelistes. Una a la qual cobraven al voltant de 200 euros perquè poguessin aconseguir el document fraudulent, i una altra, amb major poder adquisitiu, a la qual s’exigia un pagament de 1.000 euros per introduir-les en el registre amb la pauta de vacunació completa.

25/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris