X

Hisenda s’enfronta a reclamacions milionàries després de la sentència del Tribunal europeu

Els experts tributaris celebren la sentència del Tribunal Europeu que declara il·legals diversos aspectes de la norma

28/01/2022

Hisenda s’enfronta a reclamacions milionàries després de la sentència del Tribunal europeu

Els experts tributaris creuen que Hisenda haurà de tornar milions d’euros en multes després que una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi declarat il·legals diversos aspectes de l’anomenat model 720. El Govern central ja ha anunciat que modificarà la legislació que obliga els residents a Espanya a declarar els seus béns a l’estranger.

El misser mallorquí Alejandro del Campo va ser el primer que va denunciar davant la Comissió Europea l’anomenat model 720 quan es va aprovar, l’any 2013. Una obligació que afecta molts residents estrangers a les illes amb propietats als seus països. Ara el Tribunal de Justícia de la Unió ha declarat que el 720 es contrari al dret comunitari.

El tribunal europeu considera il·legal el règim sancionador per no declarar els béns (de fins el 150% de l’impost no declarat) i la no prescripció de l’obligació. Segons del Campo, hi ha casos en què, per no declarar béns per valor de 800.000 euros, s’han imposat sancions per valor de 700.000. “Els tribunals sentenciaran a favor dels contribuents i Hisenda haurà de retornar els doblers cobrats”, diu del Campo.

El Govern central ha anunciat canvis en el model 720 per adaptar-lo a la sentència, però recorda que continua en vigor.

El delegat  de l’Associació de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears, Víctor Adler, considera que la sentència “ha fet justícia després de molts anys” i preveu que la nova situació facilitarà que es compleixi amb l’obligació de declarar els bens a l’estranger.

Des de l’any 2013 s’han declarat béns per valor de 225.200 milions d’euros. Les Balears, amb el major percentatge de població estrangera resident, és una de les comunitats on més es recapta.

28/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris