X

Rússia demana als Estats Units tornar a un “diàleg no polititzat” sobre seguretat nuclear

L'ambaixador rus als Estats Units ha negat que l'ofensiva militar russa contra Ucraïna suposi una amenaça per al règim internacional en aquest camp

30/03/2022

Rússia demana als Estats Units tornar a un “diàleg no polititzat” sobre seguretat nuclear

Imatge d'arxiu del president rus, Vladimir Putin / EP

L’ambaixador de Rússia als Estats Units, Anatoli Antonov, ha reclamat als Estats Units “tornar a un diàleg no polititzat” sobre seguretat nuclear i ha negat que l’ofensiva militar russa contra Ucraïna suposi una amenaça per al règim internacional en aquest camp. “Demanem a Washington que torni a un diàleg no polititzat i professional en el camp de la seguretat nuclear”, ha manifestat, abans d’incidir en què les acusacions contra Moscou en aquest sentit “són un intent de traslladar la retòrica russòfoba a plataformes multilaterals”.

Així, ha ressaltat que “el 18 de febrer en la Conferència de Munic, el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, va dir obertament que Ucraïna busca recuperar l’accés a armes nuclears”, després que el mandatari ucraïnès demanés consultes sobre les garanties de seguretat sota el Memoràndum de Budapest. En el seu discurs, Zelenski va recordar que Kíiv “va rebre garanties de seguretat per abandonar el tercer arsenal nuclear del món (després de la seva independència)“. “No tenim aquestes armes. Tampoc tenim seguretat. Tampoc tenim una part del territori del nostre Estat que és major que Suïssa, Països Baixos o Bèlgica”, va criticar, en referència al conflicte a la regió del Donbás.

Control de les centrals nuclears

Per altre costat, Antonov ha ressaltat que “durant l’operació especial, les forces armades russes s’han fet amb el control de les centrals nuclears de Txernòbil i Zaporiyia, en territori ucraïnès, per a evitar provocacions nuclears per part de grups nacionalistes o terroristes”. També ha dit que les forces armades russes no interfereixen en el treball dels operadors ucraïnesos i que actuen com a guàrdies.  Al mateix temps, ha assegurat que les centrals “funcionen amb normalitat, sense que res suposi una amenaça per a seguretat”.

“Els sistemes de supervisió de la radiació funcionen totalment i no hi ha amenaça d’alliberament de material radioactiu. Això ha estat confirmat per la cúpula de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA)”, ha resolt Antonov, segons un missatge publicat per l’Ambaixada russa a Washington a través del seu compte en la xarxa social Facebook.

Reunió entre Biden i Putin, només si es redueix la intensitat de l’ofensiva

Per altre costat, la Casa Blanca ha afirmat que una reunió entre els presidents dels Estats Units i Rússia només seria possible si hi ha “una reducció tangible de la intensitat” de l’ofensiva militar contra Ucraïna. “Hem estat molt clars i Biden ha estat molt clar sobre que és necessari que hi hagi una reducció tangible de la intensitat per part de Rússia i un compromís genuí amb la diplomàcia abans de tenir aquest tipus de conversa”.

Aquestes afirmacions arriben dies després que Joe Biden titllés de “carnisser” Putin per la invasió i assegurés que “no pot seguir en el poder”, un fet que va provocar les crítiques del Kr

30/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris