X

El part respectat, una reivindicació justa i en auge

L'Hospital Comarcal d'Inca s'ha convertit en un centre de referència per a comares i dones embarassades que demanen un tipus d'atenció respectuosa del moment de donar a llum

13/05/2022

El part respectat, una reivindicació justa i en auge

Na María ha estat mare aquesta setmana. Ha donat a llum la seva filla Diana a l’Hospital Comarcal d’Inca i, diu, s’endú “una bona experiència”. Considera que va tenir un part respectat i destaca el bon tracte de les professionals que l’han atesa.

En els darrers dos anys, la unitat de parts ha rebut una allau de sol·licituds d’estades de formació de comares d’arreu del país. L’any passat, varen rebre 25 peticions de rotacions de matrones residents, però només en varen poder acceptar una desena. També hi ha dones que demanen ser ateses a Inca, encara que els pertoqui un altre hospital. Representen un 10% de les dones que pareixen a Inca.

En embarassos de baix risc, ofereixen l’ús de la banyera de parts. Enguany, de les 272 dones que han parit a Inca, 21 l’han emprada. N’Aurora va ser una d’elles. Durant l’embaràs, es va informar molt per decidir com volia que fos el naixement d’en Marc. Per garantir que es respectaven els seus drets, va fer un pla de part amb l’ajuda de la seva parella i la seva matrona. Del seu part, diu, no canviaria res. I arran de la seva experiència, recomana a les dones que esperen un infant que s’informin molt bé i que “facin saber allò que volen, ho tenguin clar i ho duguin endavant”.

Amb l’objectiu de visibilitzar els drets de la dona en el moment de donar a llum, a partir de dilluns dia 16 de maig se celebrarà la setmana mundial del Part Respectat.

El projecte d’una casa de parts pública

Una de les reivindicacions de les comares i dones que defensen un part fisiològic és la posada en marxa a les Balears una casa de parts pública. Es tracta d’un model d’atenció que s’assembla a parir en un domicili particular. L’Associació Naixença assegura que Salut ja ha fet algunes passes per adaptar les cases de l’antiga possessió de Son Espases, al costat de l’hospital de referència.

Excés de parts induïts

Amb vista a la setmana mundial del Part Respectat, Naixença prepara una campanya per alertar sobre el nombre excessiu d’induccions de naixements que es fan a Mallorca. Tots els hospitals públics de l’illa, asseguren, freguen o superen el 30% de parts induïts, una xifra molt superior al 10% que recomana l’Organització Mundial de la Salut.

13/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris