X

La UIB estalvia un 31 % en la factura de la llum des de les mesures de contenció

La UIB paga l'energia a cost de mercat per la fallida de l'anterior subministradora i mira amb altres campus com millorar-ne les condicions

16/05/2022

La UIB estalvia un 31 %25 en la factura de la llum des de les mesures de contenció

La Universitat de les Illes Balears ha reduït un 31% el consum energètic des del mes de març, quan va implantar mesures per abaratir la factura de la llum: no s’ha encès la calefacció des de llavors i els edificis es tanquen una hora abans del que és habitual per les dificultats per pagar el rebut elèctric, amb els preus disparats.

El 2021, la UIB va pagar 1,6 milions d’euros d’electricitat. Per aquest 2022, n’havia pressupostat 1,9 milions, tenint en compte els preus de principi de curs. A hores d’ara, ja ha gastat el 92% d’aquesta partida. Només queden 200.000 euros per cobrir la llum d’ara fins a final d’any, un import insuficient, segons ha afirmat a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio Carles Mulet, vicerector d’Economia i Infraestructures. “Haurem d’optimitzar recursos que estaven destinats a altres finalitats per poder pagar la factura. I comptar amb la injecció extra de finançament dels fons europeus que ens ha traslladat la Conselleria”, ha dit Mulet. A banda dels doblers addicionals que pugui rebre del Govern, la Universitat vol fer ús de fons propis no assignats, com el mig milió de romanents dels jocs universitaris que es varen celebrar l’any 1999. Altres recursos podrien venir, segons el vicerector, dels royaltis de recerques que encara no s’han executat i que, en altres circumstàncies, es destinarien a recerca i docència.

Actualment, el contracte de subministrament és amb Feníe Energía, per la fallida de l’anterior subministradora. “Això va fer que anàssim al mercat regulat, que pagàssim la llum a preu de mercat. Pel 2023, volem negociar millors condicions amb un grup d’universitats, fer un front comú per abaratir costos”.

La negociació amb les universitats espanyoles que cformen el G9 no és l’única que està en marxa amb relació a l’energia. La universitat es troba en converses amb personal de serveis, docents i alumnes per implantar noves mesures d’estalvi per a l’estiu, com ventilar els edificis durant la nit. Calculen que entre aquesta setmana i la que ve ja hi haurà acord.

EL LABORATORI PEL CANVI CLIMÀTIC VOL QUE LES MESURES D’ESTALVI ES MANTENGUIN PER SEMPRE

El Laboratori pel Canvi Climàtic de la UIB aposta perquè aquestes mesures de contenció esmantenguin  més enllà de la crisi del preu de l’energia. “Davant l’emergència climàtica real, amb conseqüències catastròfiques si no l’aturam, s’han de mirar mesures a la llarga, que no només siguin conjunturals, que permetin reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i adaptar-nos als canvis que vendran. Si, tanmateix, sabem que de cada vegada farà més calor, el que s’ha de fer és aïllar més bé els edificis per dependre menys de l’aire condicionat a l’estiu i de la calefacció a l’hivern”, ha declarat el subdirector del laboratori, Pau de Vílchez.

16/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris