X

El TSJIB suspèn cautelarment el projecte d’ampliació del metro de Palma fins al Parc Bit

El Govern actualitzarà els preus dels plecs per procedir a la licitació

16/05/2022

El TSJIB suspèn cautelarment el projecte d’ampliació del metro de Palma fins al Parc Bit

La sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia va acordar, divendres, mantenir la suspensió cautelar de la licitació de les obres d’ampliació del metro de Palma fins al Parc Bit, segons ha informat aquest dilluns l’Associació de constructors i ha confirmat la Conselleria de Mobilitat.

Per aquest motiu,  Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) actualitzarà els preus dels plecs “encarits anormalment per mor de la guerra d’Ucraïna” per així seguir amb la licitació, segons ha informat l’empresa pública, que ja estaria treballant en la revisió dels plecs.

“Desproporcionada disparitat de preus”

La suspensió fou aprovada inicialment dia 11 de maig, després de desestimar les al·legacions presentades per SFM. Ara, la Sala ratifica l’aturada del projecte arran de la demanda de la patronal de constructors, que al·legava que el pressupost base de la licitació de les obres no s’adequava als preus de mercat. El que incompliria, sostenen aquests, alguns dels articles de la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic.

La interlocutòria del TSJIB reconeix que la demanada “aporta base documental per justificar que, just en dos materials (acer i formigó), ja suposen un augment del 30% del conjunt de la licitació”. Així mateix, el text destaca com a “rellevant” que el Govern hagi “reconegut que l’evolució dels preus ha patit increments constants en breus períodes de temps“. Una “desproporcionada disparitat de preus entre els del pressupost i els habituals al temps de la licitació” que fa que, segons el TSJIB, s’hagi de procedir al “reajustament en aquesta fase inicial” si es vol evitar el previsible: “una licitació deserta o ofertes anormalment baixes” en relació al pressupost actualitzat.

Pèrdues de 6 milions, segons els constructors

L’Associació de constructors va recórrer a principis d’aquest mes de maig davant el TSJIB la licitació de les obres del metro fins al Parc Bit de Palma i en demanava la suspensió cautelar arran de l’encariment d’entre el 250%  i el 450% de materials com l’acer i el formigó respecte d’agost de 2021, quan es va publicar la licitació. Això, deien, suposava unes pèrdues superiors a 6 milions d’euros per a qualsevol constructor que hi volgués optar, segons els seus càlculs. El que, afegien, feia que cap empresa de les Illes s’hagués presentat al concurs.

El projecte d’ampliació del metro, les obres del qual estan licitades per 22 milions d’euros, està finançat amb fons europeus Next Generation, el que obliga que estiguin executades abans de 2027. En cas contrari, els fons s’haurien de tornar a Brussel·les.

16/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris