X

Suècia i Finlàndia avancen cap a l’OTAN

El president rus ha qualificat de "problema" l'ampliació, si inclou desplegament d'armament en territori suec i finlandès

16/05/2022

Suècia i Finlàndia avancen cap a l’OTAN

Suècia i Finlàndia avancen cap a l’entrada a l’Aliança Atlàntica, tot i els advertiments de Rússia. De fet, Vladímir Putin ha afirmat que aquesta ampliació de l’OTAN representarà un problema si inclou desplegament d’armament en territori suec i finlandès. Mentrestant, a Ucraïna continua l’ofensiva militar.

Suècia sol·licitarà formalment el seu ingrés a l’OTAN. Ho ha anunciat la primera ministra del país, Magdalena Andersson, que trenca d’aquesta manera la seva política tradicional de no alineació. Segons la primera ministra, el millor “per a la seguretat del nostre país” és que Suècia sol·liciti ser membre de l’OTAN, “i que ho facem ara juntament amb Finlàndia”.

L’anunci es produeix després d’una reunió extraordinària del Govern i d’un extens debat parlamentari. Després, també, que l’executiu finlandès ha confirmat de manera oficial que també demanarà l’ingrés a l’Aliança, tot i els advertiments de Rússia.

Un problema

En aquest sentit, el president Vladímir Putin ha afirmat que l’ampliació suposarà un problema si implica el desplegament d’armament a territori suec i finlandès. Putin ha afirmat que, pel que fa a l’expansió de l’Aliança Atlàntica, “sí, és un problema, que es crea de manera totalment artificial“. De fet, segons el rus, aquest moviment es fa “d’acord amb els interessos de política exterior dels Estats Units”.

Contraatac

Mentre això passa, a Ucraïna els atacs s’intensifiquen a Khàrkiv, on el governador ucraïnès ha informat de l’avenç de les tropes fins a la frontera russa. Tot, en una operació de contraatac contra les forces russes de la zona.

16/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris