X

Valtònyc: “Crec que he defensat la llibertat d’expressió el màxim que he pogut”

El Tribunal de Gant ha rebutjat de nou extradir a Espanya el músic i activista mallorquí pel delicte d'injúries a la Corona

17/05/2022

Valtònyc: “Crec que he defensat la llibertat d’expressió el màxim que he pogut”

El Tribunal d’Apel·lació de Gant (Bèlgica) ha rebutjat aquest dimarts que el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, sigui lliurat a les autoritats espanyoles per un delicte d’injúries a la Corona, en una decisió que reprodueix la decisió ja fallada en un primer judici que el Tribunal Constitucional belga va obligar a repetir.

Davant la decisió hi ha cap recurs de cassació, però l’advocat de Valtònyc no creu que la Fiscalia faci la passa. “La sentència deixa poc o cap marge de recurs. Hem tengut sentència favorable en primera instància, en cambra d’apel·lació, sentència de cassació, sentència del Tribunal Superior de la Unió Europea… És el moment que algú els digui: deixau-ho ja”, ha considerat el misser Gonzalo Boye, en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.

Amb la ratificació del Tribunal de Gant, queden descartats els tres delictes pels quals estava condemnat Josep Miquel Arenas: amenaces, injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme per les lletres de les seves cançons.

“Avui era un dia dur, perquè no sabíem el que podia passar. Vaig decidir venir aquí per un tema de drets fonamentals i al final, així ha estat. Crec que he defensat la llibertat d’expressió el màxim que he pogut, des que tinc 18 anys, quan va començar tot això i tinc ganes de començar a viure”, ha dit Valtònyc, emocionat. “Ara és el moment de reivindicar que tota la gent que ha patit això a l’estat espanyol deixi de fer-ho (…) i de continuar fent militància política per a també començar a viure”, ha afegit el mallorquí.

El músic va arribar a Bèlgica en 2018 quan va fugir d’Espanya després que l’Audiència Nacional confirmés la pena de presó a tres anys i mig pels delictes d’injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces.

El Tribunal de primera instància de Gant va decidir en 2018 no extradir-lo després de considerar que les lletres de les cançons s’emmarcaven en la llibertat d’expressió, una sentència que ha confirmat el Tribunal d’Apel·lació en dues ocasions.

El cas s’ha allargat quatre anys, pels retards als quals ha obligat la pandèmia i perquè el Tribunal d’Apel·lació de Gant ha elevat el cas, primer davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i després davant el Constitucional belga.

Més enllà d’aquest cas, Valtònyc té també obertes diligències per part de la Fiscalia de Sevilla per un delicte d’odi durant un concert en Marinaleda en 2018.

17/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris