X

Fins a una hora de coa als controls de passaport a l’aeroport de Palma

Alerten de la manca d'efectius a Son Santjoan: d'ençà del Brexit duu més feina i el nombre d'agents continua sent el mateix

18/05/2022

Fins a una hora de coa als controls de passaport a l’aeroport de Palma

La queixa no és nova, però enguany s’ha agreujat i, de fet, els sindicats policials ja l’han traslladada als seus màxims superiors. “És una situació que denunciam des de l’any 2015 i que es va returar amb la pandèmia. Ara, però, hem recuperat la problemàtica ja que no s’han incrementat les plantilles dels aeroports de les Illes Balears amb personal i més mitjans”, segons ha puntualitzat el secretari regional de la Confederació Espanyola de Policia (CEP), David Pola.

I així, amb el sus a la temporada, també han tornat les llargues coes als controls de passaport de l’aeroport. Coes que el secretari general del Sindicat Unificat de la Policia (SUP) a les Balears, Manuel Pavón, ha assegurat que poden ser de fins a una hora i això que només som al mes de maig. En casos de grans aglomeracions, la normativa els permet flexibilitzar les fronteres. Però Pavón defensa que es tracta d’una mesura que hauria de ser puntual, però que així com està la situació “allò que ha de ser puntual es pot convertir en habitual”, ha alertat.

I flexibilitzar les fronteres és, ens diuen, obrir portes, segellar el passaport i no poder verificar, amb el sistema informàtic, la identitat del viatger, ni, per tant, si té cap requeriment judicial o policial. Comprovacions que han de passar tots els ciutadans britànics d’ençà del Brexit, un protocol que quan el Regne Unit formava part de la Unió Europea era molt més senzill.

En aquesta època de l’any, el problema es concentra, principalment, els caps de setmana, quan més trànsit aeri hi ha. En un dimecres com avui, quan estan previstes una cinquantena d’arribades procedents del Regne Unit, la situació és més tranquil·la.

Els sindicats policials defensen que l’embut es podria solucionar digitalitzant tot el procés de control del passaport, el segellat que han de fer es continua fent de manera manual un a un. Sobretot de cara a la temporada alta per evitar, diuen, que el que ara és un problema concentrat en els caps de setmana s’estengui a la resta de dies.

18/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris