X

Turquia acusa Finlàndia i Suècia de protegir terroristes de la minoria kurda

Finlandesos i suecs han sol·licitat formalment l'entrada a l'Aliança Atlàntica, però necessiten el vistiplau de la trentena de membres de l'organisme

18/05/2022

Turquia acusa Finlàndia i Suècia de protegir terroristes de la minoria kurda

Turquia torna a amenaçar de vetar l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN perquè, presumptament, aquests dos països nòrdics protegeixen terroristes de la minoria kurda. Finlandesos i suecs han sol·licitat formalment l’entrada a l’Aliança Atlàntica, però necessiten el vistiplau de la trentena de membres de l’organisme. Mentrestant, la guerra continua a Ucraïna i Rússia expulsa diplomàtics.

Passa històrica de Suècia i Finlàndia, que han presentat formalment la sol·licitud d’entrada a l’Aliança Atlàntica, amb l’ombra de la invasió russa d’Ucraïna planejant sobre aquesta decisió. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat que aquests dos països són “els nostres socis més propers i la vostra pertinença a l’OTAN incrementarà la nostra seguretat comuna“.

Els dos països nòrdics esperen rebre de manera imminent el vistiplau de la trentena d’estats membres d’aquesta organització. Des de Roma, a Itàlia, la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, ha dit que creu que en aquesta fase “hem de mantenir els ulls posats en la pilota”, la qual cos vol dir “una ratificació molt ràpida de la nostra pertinença per part de tots els països membres de l’OTAN”.

Terroristes

Però el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat de vetar aquesta entrada, perquè assegura que finlandesos i sobretot suecs protegeixen terroristes, en acollir activistes kurds que el Govern turc considera criminals. El president turc ha explicat al Parlament que van demanar a Suècia “que ens retornés 30 terroristes, van dir que no”. I s’ha mostrat amb la petició de pertinença a l’Aliança. “L’OTAN és una organització per a la seguretat. Per tant, no podem dir ‘sí’ al fet que aquesta entitat es vegi privada de seguretat“, ha dit.

Refugiats

Quant a la guerra a territori ucraïnès, ja ha generat 6,3 milions de refugiats que han sortit del país, segons l’Organització de les Nacions Unides. A més, Rússia ha decidit expulsar de les seves fronteres 27 diplomàtics espanyols i uns altres 24 d’Itàlia.

18/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris