X

El rei emèrit arriba a Espanya enmig de la demanda d’explicacions pel seu patrimoni ocult

Joan Carles I passarà quatre dies a l'Estat i es reunirà dilluns amb el seu fill, el rei Felip VI

19/05/2022

El rei emèrit arriba a Espanya enmig de la demanda d’explicacions pel seu patrimoni ocult

L'emèrit saluda a la seva arribada a Vigo / EFE

El rei emèrit Joan Carles I ha arribat avui a Espanya per passar-hi quatre dies i reunir-se dilluns amb el seu fill, el rei Felip VI, la seva esposa, la reina Sofia i altres membres de la família, segons ha anunciat a les darreres hores la Casa del Rei, que ha informat que la trobada serà a la Zarzuela. Abans serà a Sanxenxo (Pontevedra), on s’espera la seva participació en una regata. És la primera vegada que l’excap d’Estat visita territori espanyol d’ençà que en sortí fa dos anys per anar als Emirats Àrabs per les investigacions judicials obertes contra ell.

A l’aeròdrom l’esperava la seva filla major, la infanta Elena, que l’ha rebut amb una abraçada. Aquest ha estat el moment en què ha posat peus a terra:

Tant la portaveu del Govern espanyol, Maria Jesús Montero (PSOE) com la vicepresidenta Yolanda Díaz (Unides Podem) han reclamat explicacions del Borbó a la ciutadania. En el cas de Díaz, ha rebutjat pronunciar-se sobre si ha vetat la possibilitat que Joan Carles I s’allotjàs a la Zarzuela. A Sanxenxo, romandrà a la casa del seu amic i president del Real Club Nàutic de la localitat, Pedro Campos CalvoSotelo.

José Castro: “Que l’emèrit ha de ser com els altres, és de justícia i sentit comú”

En la presentació del seu llibre ‘Barrotes retorcidos: memorias de un juez’, el magistrat jubilat i instructor del Cas Noos, José Castro, s’ha referit a l’arxiu de les diligències obertes per l’Audiència Nacional en relació al patrimoni de Joan Carles I a Suïssa, beneficiari de transferències milionàries d’un empresari americà i de l’Aràbia Saudita, país davant el qual l’emèrit va intermediar a favor d’empreses espanyoles, a les quals finalment es va adjudicar l’obra de construcció de l’AVE a La Meca.

En declaracions a IB3 Notícies, l’home que va encaminar cap a la presó Iñaki Urdangarín i va voler jutjar Cristina de Borbó, diu que ha faltat a Espanya “sentit comú, justícia, raó i lògica” per fer que el cap d’Estat de la Transició fos igual que qualsevol altre ciutadà davant la Justícia. Tanmateix, ha dit també Castro, la seva tornada li importa manco que el fitxatge “d’Mbappé” pel Reial Madrid.

Ernesto Ekaizer: “Felip VI ha fet amb Joan Carles I el mateix que Joan Carles I va fer amb Urdangarín”

Ernesto Ekaizer, periodista d’investigació del Periódico i altres mitjans i autor del llibre crític sobre el rei emèrit ‘El rey al desnudo’ identifica el fet que l’actual rei hagi aixecat “un mur” entre ell i el seu progenitor com una successió del que aquest va fer amb el seu gendre, Iñaki Urdangarín en esclatar el Cas Noos. “Ho ha fet per salvar la monarquia”, argumenta Ekaizer per IB3 Ràdio, al temps que reivindica el caràcter “defraudador” de Joan Carles I, d’acord amb la informació feta pública per l’Agència Tributària i la restitució “fora de termini” de 5 milions d’euros, doblers no declarats ingressats a un compte a Suïssa.

El periodista del diari Última Hora, Javier Aguirre, que ha cobert les vacacions de la família reial a Mallorca durant anys, creu que en contra del que ha informat el rei emèrit sobre l’establiment de la seva residència a Abu Dabi, la mort del president del país i amic personal seu, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, canvia la situació i pot fer que es plantegi una tornada definitiva a Espanya. Molt més, tenint en compte que té 84 anys i la seva mort fora d’Espanya “seria un problema”.

19/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris