X

Balears 2022: l’emancipació més baixa des de 2006 i un mercat laboral “desolador” per als joves

Només un 16,2% dels joves d'entre 16 i 29 anys de Balears està emancipat, un 5% menys que el 2018

23/05/2022

Balears 2022: l’emancipació més baixa des de 2006 i un mercat laboral “desolador” per als joves

Només un 16,2% dels joves d’entre 16 i 29 anys de les Balears està emancipat, un 5% menys que el 2018, d’acord amb l’informe de l’Observatori d’emancipació del primer semestre de 2021, presentat per Consell de la Joventut de les Balears.

Segons aquesta entitat, es tracta d’unes dades “alarmants”, ja que la població jove de les illes “cada dia ho té més difícil per emancipar-se”.

L’informe del primer semestre de 2021 conclou que el 42% de la població jove de les Balears treballava en la primera meitat del passat any i encara així es necessitaria destinar el 97,8% del salari individual al lloguer o el 82,9% a la quota hipotecària.

“L’emancipació d’aquest semestre ha estat la més baixa des de 2006, els joves amb el sou mitjà actual podrien accedir a un habitatge de 29,3 metres quadrats”, segons la presidenta del Consell de la Joventut d’Espanya, Elena Ruiz.

“Lideram la taxa d’ocupació, estam a la cua de la taxa de temporalitat, però també tenim el cost més alt d’accés a l’habitatge”, d’acord amb el vocal de relacions externes del Consell de la Joventut de Balears, Jordi Prunés i Moyà.

Aquest informe també proporciona dades relatives al gènere i on pot veure’s que encara és més complicat per a les dones.

En concret, a les Balears un 90% dels homes fan jornada completa, mentre que només ho fan un 75% de les dones, i el 68,9% de les persones que treballen a temps parcial ho fan de manera involuntària, segons el sociòleg Joffre López Oller, autor de l’Informe.

A més, l’informe també reflecteix unes dades “desoladores”, que representen que el 30% de la vida laboral dels joves de Balears seran treballs precaris.

Quan es posaran en marxa les ajudes i bons de lloguer per als joves?

El Govern està acabant d’enllestir les ajudes de bons de lloguer jove amb les darreres recomanacions del Ministeri, segons la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. Una vegada estigui tot tancat, la cartera dirigida per Josep Marí podrà llençar la convocatòria d’ajudes. Tot i que falta la confirmació oficial de Madrid, Habitatge dona per fet que en el cas de les Balears el preu màxim de la renda mensual de lloguer no podrà superar els 900 euros. La norma estatal estableix el topall en 600 euros amb la possibilitat d’augmentar als 900 per les zones tensades, com és el cas de les Illes.

23/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris