X

Tres mesos de guerra a Ucraïna: l’ONU xifra les víctimes civils en 3.283 i els refugiats en sis milions

La Justícia d'Ucraïna investiga 13.000 crims de guerra

24/05/2022

Tres mesos de guerra a Ucraïna: l’ONU xifra les víctimes civils en 3.283 i els refugiats en sis milions

Avui fa tres mesos que començà la guerra a Ucraïna i el conflicte no atura. Les tropes russes concentren ara els atacs a la zona del Donbass. Moscou vol aconseguir el control complet d’aquesta regió; l’ONU constata “feroços combats” en aquesta zona, a l’est del país.

I en els intents d’accedir a aquesta regió, l’exèrcit rus ha deixat pràcticament destruïdes ciutats com Khàrkiv. És la segona més gran d’Ucraïna i una de les més castigades pels bombardejos russos. Ahir dilluns es recuperaren 150 cadàvers sepultats entre els enderrocs dels edificis.

Aquí, un nombre important de residents s’ha refugiat en el metro. Ara es comença a desallotjar perquè reobrirà el servei. Na Natàlia hi ha estat des del 3 de març. “Venguerem aquí”, explica, “perquè era el lloc més segur i estava tranquil”. Molts d’ells tenen por de partir.

“Ens han dit que deixem el vagó perquè el batle deixarà que els trens del metro tornin a funcionar. Tots estan bojos de por, perquè encara hi ha bombardejos, els atacs amb coets no han acabat”; relata

El balanç de víctimes d’aquests 90 dies d’invasió russa a Ucraïna és difícil de determinar. La darrera actualització de les Nacions Unides és de primers de maig, i eleva a 3.238 els civils morts i a gairebé 3.400 els ferits.

Ucraïna, per la seva banda, investiga 13.000 presumptes crims de guerra. Ja s’ha jutjat el primer soldat rus i, de moment, la Justícia d’Ucraïna ha anunciat que jutjarà 48 soldats més per crims de guerra. I Kíiv xifra en més de 29.000 els soldats russos morts. Rússia, fa dos mesos, en reconeixia 1.350.

L’altre drama es viu entre els qui han hagut de sortir de ca seva per fugir del perill. Les Nacions Unides xifren en vuit milions els desplaçats interns i en sis milions els refugiats en altres països. A Espanya, el Govern estima que n’han arribat 134.000.

Ja el president d’Ucraïna advertí ahir que les pròximes setmanes seran molt difícils pels seus compatriotes. I demanà asseure’s amb el president rus Vladimir Putin, només amb ell, diu , perquè és qui pren les decisions. El mandatari rus, cada vegada més aïllat

24/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris