X

És temps de cireres, però enguany n’hi haurà poques de mig temps

Una situació que es deu al mal temps del mes de març

24/05/2022

És temps de cireres, però enguany n’hi haurà poques de mig temps

La temporada de cireres va des de finals d’abril fins a finals de juny i la d’enguany està sent irregular. Les cireres primerenques han madurat bé. També hi ha bona previsió per a les tardanes. En canvi, pel que fa a les de mig temps, no han madurat així com toca i se n’han pogut collir ben poques. El tècnic de la finca experimental Can Monserrat a Estellencs, Toni Calafell, explica que això es deu al fet que “el cirerer necessita les abelles per una correcta pol·linització i perquè fruitin bé, i les abelles necessiten sol i un temps amables”, “però no han fruitat gens ni mica perquè el mes de març va fer mal temps i les abelles no varen poder fer la feina que toca”.

A això s’hi ha d’afegir que a Mallorca hi ha pocs productors de cireres. Un dels objectius que tenen en aquesta finca experimental és posar-hi remei. Tenen 400 arbres amb 35 varietats locals i autòctones. Estudien varietat per varietat, com es comporten en el cultiu, si tarden més o manco a produir, quan és la floració i la maduració perquè el pagès pugui saber quines són les seves característiques i les puguin introduir millor als cultius més comercials.

Per garantir la supervivència d’aquests exemplars potencien les varietats locals que han sorgit fa poc. Segons diuen, s’adapten millor al canvi climàtic. En canvi, les més tradicionals ho tenen més complicat.

24/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris