X

Els demòcrates recriminen als republicans que no actuïn per restringir l’accés a les armes de foc

Familiars i amics de les víctimes de la matança d'Uvalde celebren una vigília

26/05/2022

Els demòcrates recriminen als republicans que no actuïn per restringir l’accés a les armes de foc

Continuen les mostres de dolor a Uvalde, després de la massacre a l’escola de primària Robb, que va causar la mort de 19 infants i dues professores. La consternació és patent en aquesta petita localitat de Texas que va patir dimarts un dels pitjors tirotejos al país.  Les famílies de les víctimes han participat anit passada en un acte de vigília per recordar els petits que moriren en l’atac.

El governador de Texas ha explicat que, de moment, no s’han reportat antecedents penals de l’autor dels crims, Salvador Ramos. Sí que anuncià les seves intencions a les xarxes socials. Va escriure tres missatges. El tercer va ser 15 minuts abans d’arribar a l’escola, deia que anava a disparar a una escola de primària.

Tampoc se li coneixen problemes de salut mental, però sí que s’ha parlat que patí bullying a l’escola. El fet és que Ramos, el mateix dia que complí 18 anys, va comprar un rifle, amb el qual perpetrà la matança. Aquest fàcil accés a les armes als Estats Units és el que ha tornat a revifar la polèmica sobre la necessitat de restringir aquest accés a les armes de foc. Aquest dimecres al Congrés dels Estats Units, les diferències entre demòcrates i republicans han tornat a aflorar.

Molts republicans se centren en els motius dels tiradors en lloc de centrar-se en el denominador comú obvi. Parlen que el vertader vilà és una malaltia mental, però “no deim res del fet que el vertader vilà és una nació ofegada per les armes de foc”. Els republicans afirmen que estan escandalitzats i han descrit l’autor dels crims com un jove trastornat i com un maníac.

El Congrés dels Estats Units fa més de dues dècades que no aprova una llei que limiti la possessió d’armes, protegida en la Segona Esmena de la Constitució. El president Biden ha reclamat en diverses ocasions al Senat que reforci el control d’armes, però és quasi impossible, a causa de la majoria tan ajustada dels demòcrates a la cambra… necessitarien almenys deu republicans per aprovar-les.

I enmig del rebombori, l’Associació Nacional del Rifle, que ha ajudat a finançar campanyes de centenars de membres del Congrés, tant republicans però també demòcrates, ha expressat el seu condol cap a les víctimes i familiars, i manté la seva trobada anual a Houston d’aquest cap de setmana , malgrat que moltes veus han demanat que la cancel·li.

26/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris