X

Cerquen usos nous per donar rendibilitat a la llana

El preu del producte no cobreix, ni de llarg, el cost de tondre cada animal

09/06/2022

Cerquen usos nous per donar rendibilitat a la llana

El Consell de Mallorca i l’Associació Mallorca Rural estan fent un estudi per donar nous usos a la llana per la manca de rendibilitat que té, ara mateix, aquest producte. Una ovella pot donar entre 1 i 2 quilos de llana i els ramaders la cobren a 10 cèntims el quilo.Tondre l’ovella costa, com a mínim, un euro i mig per animal. Els comptes, no surten.

Tomeu Cànaves i Pedro Solivelles són dos dels ramaders que fan feina per la Cooperativa Pagesa de Pollença. Tots dos coincideixen que la tosa, avui, es fa per necessitat ja que el preu de la llana no compensa el cost de tondre cada animal.

Per intentar donar rendibilitat a la llana, Mallorca Rural i el Consell han iniciat un estudi per fer una radiografia del sector i trobar usos nous. Algunes sortides són l’ús com a aïllant en la construcció o com a fertilitzant. Magdalena Adrover, veterinària de l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca (Apaema), explica que el sector s’enfronta a dos problemes principals: d’una banda, que el valor de la llana ha baixat moltíssim perquè s’han perdut els usos tradicionals i, de l’altra, que és un residu d’origen animal que s’ha d’eliminar de les finques.

Per a Martí Solivelles, president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, el més preocupant és que “sembla que el producte del pagès no val res”. En aquest sentit, considera que “tot té un valor” i, per petit que sigui, “tot ha d’anar sumant i fent un teixit del foravila”.

En aquests moments, es calcula que queden a Mallorca unes 150.000 ovelles, que produeixen gairebé 200 tones de llana anuals. A hores d’ara, tota la producció s’envia a dues fàbriques de Catalunya, ja que aquí no hi ha cap empresa que en pugui fer el rentat.

09/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris