X

Més de 23.000 persones es congreguen a Ciutadella per celebrar els Jocs des Pla

Les festes han trascorregut amb normalitat, però hi ha hagut diverses persones que han resultat ferides

24/06/2022

Més de 23.000 persones es congreguen a Ciutadella per celebrar els Jocs des Pla

El pla de Sant Joan de Ciutadella s’ha omplert aquest divendres de gent congregada per poder veure de ben a prop la colcada dels cavalls dels Jocs des Pla, una de les cites més importants de la festa. Més de 23.000 persones s’han reunit enguany per admirar l’espectacle i uns cent noranta nou cavalls hi han participat. En Toni Bosch era enguany el cavaller de més edat de la cavalcada.

LA COLCADA DELS CAVALLS: 

La colcada de cavalls ha començat devers les 21h del vespre. Els cavalls han sortit engalanats, muntats pels diferents cavallers i acompanyats amb la música de la banda municipal. En Borja Saura feia de caixer Senyor i en Sebastià Salord ha ocupat el càrrec de flabioler. Feia dos anys que no feia aquesta funció i que havia estat substituït per en Juanjo Gelabert. En Salord és una de les figures referents d’aquestes festes, ja que ha fet de flabioler de manera ininterrompuda des de 1990 i enguany era el seu 29è Sant Joan.

Lamentablement, dues persones s’han acubat i han hagut de ser evacuades des pla de Sant Joan durant la colcada dels cavalls. Els serveis sanitaris els han traslladades a un lloc de seguretat. També hi ha hagut diverses persones ferides durant la nit a causa de les aglomeracions i les empentes pròpies d’aquests jocs.

No tots eren dins el tumult de la gent. Alguns admiraven els jocs des de lluny, amb un gin xoriguer entre les mans. “Ens embriaga la música, la gent, la pols”, deia en Sebastià Llull, un dels assistents dels jocs.

EL JOC DE L’ENSORTILLA: 

A les 22h15  del vespre ha començat el joc de l’anella, l’anomenada l’ensortilla, penjada d’un fil, amb una llança de fusta que rep el nom d’asta. El joc es repeteix tres vegades i els cavallers que aconsegueixen endur-se l’ensortilla tornen al seu lloc amb la punta de l’asta cap avall i reben com a compensació una cullereta de plata. Sebastià Bosch ha estat enguany el primer cavaller que s’ha endut l’ensortilla a la primera volta. La banda municipal ho ha celebrat i tota la gent del passeig ha ballat de manera entusiasta. En aquest joc hi han participat 14 cavallers i hi ha hagut fins a sis encerts.

EL JOC DE LES CAROTES: 

Després del joc de l’ensortilla ha començat el joc de les carotes. En aquest joc, dos cavallers galopen junts un al costat de l’altre, en paral·lel. Un d’ells sostén la carota, que és una mena d’escut de fusta ovalat que duu una caricatura sobre un fons blanc. El dibuix és normalment d’algun personatge de Ciutadella o extret d’alguna llegenda popular.

Enguany les carotes han estat fetes per en Pau Faner i estaven inspirades en personatges de sèries, com una d’Outlander, i de pel·lícules, com una carota amb la cara de’n Cantiflas. La tradició marca que el cavaller que porta la carota l’ha de tirar ben lluny i quan es romp, la gent s’hi abalança damunt per intentar aconseguir un bocí de la carota. Les empentes i les baralles per aconseguir un d’aquests bocins no s’han fet esperar.

EL JOC DE CÓRRER ABRAÇATS: 

L’últim dels jocs ha estat com sempre, amb el joc de córrer abraçats. En aquest joc dos cavallers emparentats, normalment pare i fills, germans o cosins corren al galop amb l’objectiu d’aconseguir abraçar-se. Ja eren ben passades les onze quan els cavallers han començat a colcar abraçats fins arribar a la línia marcada de l’arribada i del bes.

La festa ha acabat amb es caragol de ses voltes i de Santa Clara i la música de la banda que continuava acompanyant la vetlada fins ben entrada la nit.


Ordenen el trasllat a Mallorca de la dona atropellada pel cavall als Jocs des Pla

24/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris