X

Sánchez i Biden acorden “cooperar” per frenar la immigració irregular

El president espanyol ha ressaltat la transcendència de la cimera i ha defensat que s'ha de llançar un missatge d'unitat

28/06/2022

Sánchez i Biden acorden “cooperar” per frenar la immigració irregular

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president dels Estats Units, Joe Biden

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el dels Estats Units, Joe Biden, tracten avui capvespre la seguretat del flanc sud europeu i la situació de les bases estatunidenques a Espanya.

D’altra banda, els dos presidents han subratllat la necessitat de cooperar permanentment per fer front a la immigració irregular al nord d’Àfrica, segons recull la declaració conjunta acordada pels dos països després de la reunió d’una mica més d’una hora que els dos mandataris han mantingut aquest dimarts a La Moncloa. Espanya i els Estats Units reconeixen “la importància d’una cooperació permanent en resposta als reptes de la migració irregular a la regió del nord d’Àfrica”.

A més, han deixat per escrit la seva intenció de col·laborar en un enfocament integral per a la gestió dels fluxos migratoris irregulars “que garanteixi un tracte just i humà dels migrants”, assenyala el text.

En aquest sentit, els dos països han acordat coordinar esforços per abordar les causes fonamentals de la migració irregular i treballar per enfortir les vies legals amb especial èmfasi als països d’Amèrica Llatina i el Carib.

Aquest matí Sánchez, juntament amb el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, han visitat les instal·lacions on se celebrarà la cimera de l’OTAN, en el recinte d’Ifema, a Madrid.

El cap de l’executiu ha ressaltat la transcendència de la cimera i ha defensat que s’ha de llançar un missatge d’unitat. “Defensam la democràcia i els valors que ens uneixen: la llibertat, la pluralitat política i el respecte als drets humans, ha dit Pedro Sánchez. 

ELS LÍDERS DE TURQUIA, SUÈCIA I FINLÀNDIA ES REUNEIXEN A MADRID

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, la primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson, i el president de Finlàndia, Saulio Niinistro, s’han reunit aquest dimarts horabaixa a Madrid per tractar d’arribar a acords sobre l’adhesió dels dos països nòrdics a l’OTAN.

El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, també ha participat en aquesta reunió, que ha comptat a més amb la presència dels ministres d’exteriors.

“La integració a l’OTAN implica responsabilitats”, ha assenyalat Erdogan abans de partir cap a Madrid, en unes declaracions a Ankara recollides per l’agència de notícies oficial Anatòlia. El mandatari turc espera de Suècia i Finlàndia mesures “concretes” i no “paraules buides”.

En aquest sentit, ha assenyalat que els dos països nòrdics han de tenir en compte les queixes de Turquia, que recrimina a suecs i finesos la seva suposada connivència amb organitzacions com el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i les Unitats de Protecció Popular (YPG).

Erdogan, que aquest dimecres també té previst veure’s amb el president dels Estats Units, Joe Biden, manté bloquejada l’obertura de negociacions d’adhesió per a Suècia i Finlàndia, que varen presentar fa més d’un mes les seves sol·licituds formals d’entrada a l’Aliança Atlàntica.

28/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris