X

Biden anuncia un reforç en el desplegament militar dels Estats Units a Europa

L'aixecament del vet de Turquia a Suècia i Finlàndia obre la porta a l'ampliació de l'OTAN

29/06/2022

Biden anuncia un reforç en el desplegament militar dels Estats Units a Europa

Madrid acull des d’avui matí la primera jornada de la trenta-dosena edició de la Cimera de l’OTAN en què participen 40 líders mundials, enguany centrada en l’amenaça de Rússia quan es compleixen quatre mesos de la invasió russa d’Ucraïna.

En aquesta trobada els aliats volen reafirmar un compromís per augmentar les despeses en Defensa i esperen adoptar decisions per transformar l’Aliança. Joe Biden ha refermat el seu compromís en la defensa de tot el territori OTAN i ha anunciat que reforçarà el desplegament militar dels Estats Units a Europa. Per la seva banda, el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha assenyalat que l’OTAN ha d’augmentar la seva capacitat de dissuasió i ha subratllat que Putin no guanyarà.

L’aixecament del vet de Turquia a la futura incorporació de Suècia i Finlàndia, amb tradicions de neutralitat, dins l’Aliança Atlàntica, marcà ahir una fita en la jornada prèvia a la cimera de l’OTAN que comença avui.

Una reunió que s’allargà fins a la nit i que acabà amb acord. Uns canvis a l’organització que es faran en temps rècord i en uns moments on l’amenaça de Moscou, després de la invasió a Ucraïna, ha fet redefinir l’Aliança.

“Volem acordar un nou concepte estratègic, el concepte estratègic de Madrid, que serà el model per a l’OTAN en un món més perillós i impredictible”, va dir ahir el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

La incorporació de Suècia i Finlàndia els permetrà participar en totes les sessions del Consell de l’Atlàntic Nord. Però només quan tots els aliats hagin ratificat a escala interna l’adhesió, formaran part de l’Aliança oficialment i estaran coberts per l’article 5 del Tractat de Washington sobre defensa col·lectiva.

L’augment de la despesa en Defensa és una de les claus d’aquesta revitalització de l’Aliança Atlàntica. A la reunió que mantingueren Pedro Sánchez amb Joe Biden durant la seva primera visita a Espanya, el president dels Estats Units traslladà al cap de l’Executiu la seva intenció d’augmentar el nombre de destructors nord-americans a la base de Rota. Als quatre existents, en volen sumar dos més. La petició dels Estats Units ha de passar pel Consell de Ministres i després pel Congrés per rebre l’aval corresponent.

“La gran amistat que tenim entre Espanya i els Estats Units ens fa ser aliats forts en tots els temes que hem d’afrontar”, afirmà el president Biden.

La jornada prèvia a la cimera de l’OTAN acabà amb un sopar al Palau Reial, oferit pels Reis felip i Letícia. Els participants a la cimera, després de saludar els reis, es feren la fotografia de família en el Saló d’Alabarders. El d’ahir fou el dinar amb el nombre més gran de líders mundials que mai ha acollit el Palau Reial en els seus tres segles d’història. Hi assistiren una trentena de caps d’Estat i de Govern que participen en la cimera de l’OTAN, la més important que se celebra en el segle XXI.

29/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris