X

Absolts els dotze acusats del cas Confeti

Els joves van ser jutjats per presumptes desordres públics en la protesta contra el turisme massiu al port de Palma, el 2017

01/07/2022

Absolts els dotze acusats del cas Confeti

Els joves del cas Confeti./ ISAAC BUJ

L’Audiència de Palma ha absolt els dotze joves acusats de desordres públics per la protesta contra el turisme massiu convocada per l’organització independentista Arran al port de Palma el 22 de juliol de 2017.

La secció segona del tribunal provincial ha dictat una sentència absolutòria per a onze dels processats, a qui la Fiscalia reclamava condemnes que sumaven 26 anys de presó, i ha confirmat també l’absolució per a un dotzè acusat sobre qui el ministeri púbLic va retirar l’acusació durant el judici.

“No es van practicar actes violents sobre persones o coses, no es va amenaçar ningú i, segons manifesten els agents d’ordre públic, no es va produir cap perill per a persones o béns. Tampoc es van causar danys de cap mena”, subratlla en la seva sentència.

Participació en la protesta 

Durant el judici, nou dels 12 acusats van negar haver assistit a la protesta. Per part seva, els tres encausats restants, que van reconèixer haver participat, van assegurar que en cap moment va ser un acte violent i que va durar com a màxim uns 15 minuts.

La defensa va aportar diferents testimonis i proves durant el judici que van ratificar la versió dels acusats i no els situaven en el Moll Vell el dia de la protesta d’Arran, sinó en altres llocs allunyats del port de Palma.

Durant el judici, un dels advocats de la defensa, el lletrat Josep de Luis, va incidir en què la Policia no havia vist “cap il·lícit penal” en aquests fets i va considerar que la Fiscalia no parlava “d’autoria concreta”, ja que “s’hauria d’haver identificat a les persones que van activar les bengales” si realment van representar un perill.

No hi havia perill

En la sentència, el jutge indica que “sorprèn” que no s’elaboràs cap atestat i que es remetés l’ofici-informe al jutjat 50 dies després que succeissin els fets. El magistrat exposa que la manifestació “no va ser degudament comunicada a l’autoritat, però no per això els participants varen deixar d’estar dins l’àmbit de l’exercici dels drets a la lliure expressió”.

En el transcurs de la concentració, segons el jutge, es van activar pots de fum i, almanco, una bengala i es va llançar confeti, però “no es va causar cap mena de mal o perjudici, més enllà de les molèsties produïdes pel fum a les persones situades a les proximitats”. En aquest punt, afegeix que “no es va alterar la pau pública” i, sobretot, “no es va executar cap acte de violència de cap mena”. Tampoc aprecia “l’existència de perill per a les persones o per als béns” que eren allí presents.

En la sentència, el magistrat apunta que es van causar “molèsties” als clients del restaurant pel fum provocat i la situació “sorprenent” d’una petita manifestació amb pancartes i reivindicacions, fum, bengales i confeti. No obstant això, creu que “una societat democràtica no pot criminalitzar el sobresalt que pot causar una manifestació en els comensals d’un restaurant”.

A més, assegura que “el dret a no ser molestat mentre se sopa en un restaurant no pot prevaldre sobre el dret a protestar pacíficament”. “No es van practicar actes violents sobre persones o coses, no es va amenaçar a ningú i, segons manifesten els agents d’ordre públic, no es va produir cap perill per a persones o béns. Tampoc es van causar danys de cap mena”, afegeix.

D’aquesta manera, el jutge conclou que es va tractar d'”una breu acció de protesta en la qual alguns dels manifestants van utilitzar una o dues bengales, van tirar confeti i van activar pots de fum i això va causar molèsties i una certa alarma a alguns clients de l’establiment”.


Cas Confeti: la Fiscalia manté l’acusació contra 11 acusats i els demana 26 anys de presó
La Policia considera que la protesta del ‘cas Confeti’ “no representava especial perill
Arrenca el judici contra els membres d’Arran per irrompre en un restaurant del Moll Vell

01/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris