X

“Estagflació”: el risc que l’economia es paralitzi per la inflació

El degà del Col·egi d'Economistes, Onofre Martorell, alerta del perill d'una nova recessió si no acaba la guerra a Ucraïna

01/07/2022

“Estagflació”: el risc que l’economia es paralitzi per la inflació

Malgrat el creixement econòmic que viuen les Illes, l’economia podria tornar a entrar en recessió per culpa de la combinació de dos factors: una inflació disparada i l’estancament econòmic. És el que els experts anomenen “Estagflació”.

El degà del col·legi d’Economistes, Onofre Martorell, creu que el principal problema de l’economia balear, i en general de tot Europa, és la inflació, que ha arribat a nivells històrics superant el 10% al mes de juny. “L’activitat econòmica no acabava de tirar la Covid, però tenim una inflació altíssima de costos que s’ha agreujat encara més amb la guerra d’Ucraïna”, assegura Martorell.

Les mesures per intentar contenir la inflació que prenen les autoritats monetàries, com apujar els tipus d’interès, poden ser contraproduents, segons diu l’economista. “No hem d’oblidar que les famílies i les empreses estan molt endeutades”(…) “Em preocupa encara més la pujada de tipus d’interès i les conseqüències d’insolvències empresarials”. Segons Martorell, la qüestió és quan els costos pugen un 10%, però les nòmines només augmenten un 1%.

Segons el darrer informe de la CAEB, l’economia balear ha crescut un 13,9% en el primer trimestre en comparació el 2021. És més del doble que la mitjana espanyola que ha estat del 6,4%. Martorell creu que aquestes xifres poden donar peu a un optimisme injustificat i afegeix que l’únic factor que pot millorar la situació en aquests moments és que s’acabi la guerra a Ucraïna.

El degà del Col·legi d’Economistes de les Illes té la vista posada en unes altres dades: les de l’IPC, que va començar l’any en el 6,1% i que es va accelerar per mor de la guerra d’Ucraïna fins a arribar al 10,2%, una xifra no vista des del 1985.


Davant l’augment de la inflació, els sindicats demanen que pugin els salaris

01/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris