X

Més de 4.000 interins de la sanitat pública de Balears passaran a ser fixos

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que és conseqüència de l'estirada d'orelles que va fer la justícia europea a Espanya perquè acabàs amb l'abús de la temporalitat en la contractació laboral

05/07/2022

Més de 4.000 interins de la sanitat pública de Balears passaran a ser fixos

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que permetrà reformar l’estatut marc del personal sanitari. Més de 67.000 treballadors interins de la sanitat pública passaran a ser fixos i s’estabilitzarà la situació d’aquells treballadors i treballadores que feia tres anys o més que tenien un contracte d’interinitat. Les comunitats autònomes hauran de treure les convocatòries perquè els professionals les puguin ocupar abans que acabi l’any.

Una mesura que aspira a erradicar les borses de temporalitat i només es podran contractar interins o substituts per “raons expressament justificades de necessitat i urgència”. L’objectiu de l’Administració és reduir la temporalitat, que en l’àmbit sanitari arribava al 40% i ara s’espera baixar-la fins al 5%.

Els sindicats sanitaris estan satisfets per l’estabilització d’un personal que ha estat anys amb contractes d’interins, cobrint vacances o amb contractes precaris. Que aquests treballadors es converteixin en fixos, és conseqüència de l’estirada d’orelles que la justícia europea va fer a Espanya perquè acabàs amb l’abús de la temporalitat en la contractació laboral.

El nombre de places

En l’àmbit estatal s’estabilitzaran 67.300 places i en l’àmbit de les Balears en seran 4.114, de les quals 1.605 seran per concurs de mèrits. La gran majoria seran places d’infermers, 422, seguides de les places dels administratius i dels auxiliars, a més dels metges de primària. I la resta es treuran per concurs-oposició: són més de 2.500 places repartides entre infermers, tècnics mitjàns i superiors, més metges de primària administratius i auxiliars i en darrer lloc, facultatius.

L’opinió dels sindicats

“A la sanitat pública, les oposicions no són cada anys ni cada dos anys. La darrera oposició que hi va haver va ser l’any 2018, es varen fer els exàmens entre 2019 i 2020 i es varen resoldre entre 2021 i enguany. Per tant, completament d’acord amb què s’estabilitzin les places”, diu Paulino Vico, delegat d’Atenció Primària de SATSE.

“Tècnics de cures és la plaça que més es cobrirà i a la resta de categories s’arriba al 95%”,  explica Daniel Torres, secretari d’Acció Social i Formació SAE.

Els sindicats destaquen, però, que l’Administració no pot badar i ha de fer oposicions més seguit. Miguel Lázaro, president de SIMEBAL diu que seran molt exigents perquè hi hagi ofertes públiques de feina cada dos anys, perquè asseguren que amb això no basta.

Del pla estatal d’estabilització de places sanitàries queda saber quantes d’aquestes seran pels professionals de Sanitat Exterior i pels sanitaris de l’Exèrcit i de presons que fan feina a les Illes.

05/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris