X

Albert Pinya i Català Roig conflueixen a ‘Cambra de combustió’

La mostra, amb 16 peces d'argila de divers tamany i motius, s'inaugura dijous a Es Baluard

05/07/2022

Albert Pinya i Català Roig conflueixen a ‘Cambra de combustió’

“Cambra de combustió” és una exposició realitzada en col·laboració per l’artista Albert Pinya (Palma, 1985) i el ceramista Català Roig (Palma, 1973). Un treball conjunt d’ambdos creadors que s’entrellaça per crear una instal·lació de 16 peces de diferents mides, algunes de monumentals, totèmiques, que evoquen les ceràmiques xineses o la porcellana holandesa i portuguesa. L’argila blanca es revesteix de símbols, formes esquemàtiques, primitives i consignes reivindicatives pintades en color blau intens fent al·lusió a les arrels mediterrànies d’ambdós artistes.

“És el resultat de quatre anys de feina i la consolidació d’un moment en què els nostres llenguatges s’han trobat. En aquest cas, la meva feina és com il·luminar aquest treball, aquest volum, aquestes peces. Sempre vaig cercant la inspiració en el món de l’ancestralitat, de lo tel·lúric. En aquest cas, m’han inspirat molt les pintures de Chiribequete, pintures rupestres que es troben a l’Amazones colombià”, explica l’artista Albert Pinya.

“Aquest tipus d’argil·la es diu gres se cou a 1.280-1300 graus. Són temperatures elevades i, com a curiositat, té una reducció d’un 10%, és a dir que si jo faig un peça d’un metre, sortirà de 90 centímetres. Les he intentat fer el més alt possible per crear una sensació de més potència i visibilitat”, assegura el ceramista Català Roig.

La comissària, Mercedes Estarellas, explica que la idea era “crear unes peces feixugues, molt lligades a la terra, conceptualment poderoses i reals. I amb la pintura de n’Albert, se’ls ha infòs d’una vestimenta, d’una retòrica, que suposaria el mite”.

La instal·lació compta també amb una peça sonora inèdita realitzada per José Vives i Xavier Barberà inspirada en el procés de creació de Pinya i Català Roig i a la qual es pot sentir el so del taller, de les ceràmiques i del camp des d’on han treballat.

La mostra s’inaugura aquest dijous a les 19h del vespre a Es Baluard Museu, a Palma.

05/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris