X

Cauen els 40 graus, però… arriba una treva de fiar?

Tot i que les temperatures màximes disminueixin, les nits tropicals generalitzades es mantendran

25/07/2022

Cauen els 40 graus, però… arriba una treva de fiar?

Fotografia de Dean Winxester.

Hem viscut unes darreres setmanes especialment caloroses, tant de dia com de nit. Unes setmanes que han destacat sobretot per la persistència de temperatures molt elevades, i tot i que no és necessari per parlar de calor extraordinària, encara no havíem arribat a assolir els 40 graus; ara bé, aquesta xifra ha caigut. Diumenge ja hi arribàrem a algunes localitats i avui dilluns ho hem tornat a fer.

Hem comentat en més d’una ocasió que tenir la mar tan calenta debilita l’embat i el seu mecanisme de refredament ja no és tan efectiu, per la qual cosa quedam més exposats a temperatures extremes, principalment a punts d’interior.

No obstant, avui no tot seran notícies dolentes. Demà esperam l’entrada d’un passadís de vent de nord, vent més fresc, vent de canvis. És cert, i això és important que quedi clar, que la refrescada no es produirà d’igual manera a tot arreu, però probablement seran els indrets que més han patit aquells que demà respiraran millor.

La baixada de les temperatures no arribarà tota sola, i és que un vent moderat sol implicar també canvis pel que fa a la mar. Especial atenció si fèieu comptes anar a la mar al nord de Menorca i Mallorca, perquè hi trobarem àrees de forta maror, ones superiors als 1,5 metres. No seran condicions favorables al bany, ni molt manco.

En definitiva, continuam esperant un cel marcat pel domini del sol, amb unes temperatures màximes, tant demà dimarts com dimecres, clarament desplaçades al migjorn i ponent de Mallorca (34-36°C), mentre que a la resta, en general, quedarem clarament per davall dels 35 graus, un fet que no ha passat fàcilment aquestes dues darreres setmanes.

Pel que fa a les mínimes, també notarem una certa refrescada la nit de demà a dimecres, però no farà llarg. Les nits tropicals generalitzades es mantendran. Mar moguda al nord, amb més tranquil·litat a les costes sud-oest de cada illa.

I per acabar, què durarà aquesta espècie de treva? A hores d’ara, els models no són especialment optimistes. De fet, el cap de setmana tornarem a suar de valent…

25/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris