X

Dos anys des que es va exiliar el rei Joan Carles als Emirats Àrabs

03/08/2022

Dos anys des que es va exiliar el rei Joan Carles als Emirats Àrabs

El rei Joan Carles compleix aquest dimecres dos anys des que va decidir partir d’Espanya i anar a viure a Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs), on ha decidit mantenir la seva residència “de manera permanent i estable” després que la Fiscalia del Tribunal Suprem arxivàs el març passat la investigació sobre els seus negocis a l’estranger.

Transcorreguts dos anys del seu “exili”, don Joan Carles no ha donat pistes de quan pretén normalitzar la seva situació a Espanya una vegada que va quedar exonerat de qualsevol responsabilitat penal per les irregularitats fiscals comeses en els últims anys del seu regnat i després de la seva abdicació al juny de 2014.

“Guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d’Espanya. Una decisió que prenc amb profund sentiment, però amb gran serenitat”, va ser el missatge que don Joan Carlos va notificar per carta a Felip VI per oficialitzar el seu adeu el 3 d’agost de 2020.

L’anterior cap de l’Estat segueix allotjat en una vila als afores d’Abu Dhabi com a hoste d’honor del seu príncep hereu, Mohammed bin Zayed al Nahyan, qui li ha facilitat totes les comoditats des que es va instal·lar al país del Golf Pèrsic.

Després de l’arxivament de la recerca de la Fiscalia, el rei emèrit va comunicar en una altra carta que havia decidit mantenir la seva residència a l’emirat “per raons personals” i perquè havia trobat la “tranquil·litat” necessària per afrontar el seu actual període de vida, això sí, sense descartar tornar a residir a Espanya.

Joan Carles I, qui el pròxim 5 de gener farà 85 anys, va fer la seva primera visita a Espanya del 19 al 23 del maig passat. Va estar quatre dies a Sanxenxo (Pontevedra) amb els seus amics de la vela, enmig d’una gran expectació mediàtica, i abans de tornar a Abu Dhabi, va romandre onze hores al Palau de la Zarzuela per reunir-se amb Felip VI i veure a alguns familiars, entre ells, la reina Sofia.

El monarca tenia previst tornar a Sanxenxo al juny per participar en el Mundial de 6 metres amb el “Brivall”, però finalment va cancel·lar el seu pla després del malestar del Govern per com es va desenvolupar la seva primera visita, així com per la seva negativa a donar explicacions per la seva conducta i a demanar disculpes a la ciutadania.

Al final del tradicional despatx d’estiu amb Felip VI a Palma, el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, va assegurar ahir, dimarts, que “no li correspon al Govern” decidir quan Joan Carles I retornarà a Espanya de manera definitiva.

El rei emèrit maneja l’opció de viatjar a Cascais (Portugal) a inicis de setembre per participar amb el “Bribón” en el Campionat d’Europa -del 5 al 12- després de no haver-ho pogut fer en el Mundial, segons fonts del seu entorn. Joan Carles I té un vincle sentimental amb la localitat portuguesa, ja que hi va passar part de la seva infantesa, després que els seus pares s’instal·lassin a Estoril al 1946.


L’Agència Tributària obre una nova investigació a Joan Carles I


El Tribunal Superior de Londres nega la immunitat a Joan Carles I


Pedro Sánchez manté que Joan Carles I ha de donar explicacions per les seves irregularitats

03/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris