X

Agost pren el relleu del passat juliol: de moment, les altes temperatures persisteixen

Fa tres mesos consecutius que hi ha anomalies respecte a la temperatura mitjana de més de 2 ºC. El cap de setmana dominarà el sol

05/08/2022

Agost pren el relleu del passat juliol: de moment, les altes temperatures persisteixen

Panoràmica de Cala Mesquida./ M. Rosa Ballester

El passat mes de juliol ha estat molt càlid a les Balears, amb una anomalia de 2,1 ºC per damunt de la mitjana climàtica; i on hem tengut l’onada de calor més persistent des de 1989, amb tretze dies de durada. Si bé al llarg d’aquest mes no hem batut rècords de temperatura diària extrema, sí que ho hem fet respecte a les temperatures mitjanes, cosa que posa de manifest que aquest juliol no ha estat com el de cada estiu.

El juliol de 2022 ha estat el més càlid des que es tenen registres a l’estació de Palma, Portopí, el Far de Capdepera i la Serra d’Alfàbia. A més, la major part de les estacions de les Balears han batut el rècord de temperatures màximes mitjanes.

La calor també ha estat present durant les nits. Per exemple: l’estació de Palma – Portopí ha registrat valors per damunt dels 20 ºC cada vespre, dotze dels quals han quedat per sobre dels 25 ºC, fet que també és rècord. A l’Aeroport de Menorca la mitjana de nits tropicals és de 4, mentre que enguany n’hi ha hagut 15.

La mala notícia és que fa tres mesos consecutius que hi ha anomalies respecte a la temperatura mitjana de més de 2 ºC, i no sembla que aquest agost hagi de canviar gaire la situació, almanco durant la primera quinzena.

Cap de setmana, sota el domini de la dorsal anticiclònica

Demà, dissabte, s’espera un cel poc ennigulat o destapat, amb permís de qualque nigul baix durant les hores centrals del dia a l’interior de Mallorca, i de l’arribada d’alguns niguls prims a darrera hora del capvespre. Les temperatures no experimentaran gaires canvis, amb màximes que s’enfilaran fins als 33-37 ºC. AEMET manté l’avís groc actiu a l’interior, ponent i llevant de Mallorca. Durant la nit, continuarem amb termòmetres per damunt dels 20 ºC.

Pel que fa a diumenge, 7 d’agost, el dia començarà amb el cel destapat, però durant les hores centrals de la jornada poden créixer alguns niguls d’evolució a l’interior de Mallorca, alimentats per una mica d’aire fred en altura i la convergència de vents en superfície. No s’esperen variacions significatives pel que fa a la temperatura.

05/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris