X

Augmenten un 12 % en un any les queixes per presència de cuques a Palma i davallen un terç les de moscards

Cort posa en marxa als 18 barris amb més presència de cuques una nova tècnica consistent en una pintura amb insecticida

06/08/2022

Augmenten un 12 %25 en un any les queixes per presència de cuques a Palma i davallen un terç les de moscards

Des que ha començat l’any, l’Ajuntament de Palma ha rebut 1.470 queixes al telèfon 010 per presència d’insectes. Són 1.382, un 12% més que l’any passat, per cuques i 89 per moscards, un 33% manco de cridades que de gener a juliol de 2021.

Per a combatre la cuca de tipus americà, la que prolifera al subsòl, l’Ajuntament ha posat en marxa recentment una nova tècnica. Es tracta d’una pintura amb la qual es tenyeix la boca de les clavegueres. Conté unes microcàpsules que van obrint-se amb el temps alliberant un insecticida. S’està aplicant als 18 barris que pateixen més aquesta plaga, entre ells la Llotja, La Vileta, Camp d’en Serralta, Bons Aires, Pere Garau i Can Pastilla. És compatible amb la tècnica tradicional, que se segueix fent als 70 barris restants de Ciutat.

L’ajuntament considera, però, que el fet que la gent denunciï la presència de cuques a casa seva no té per què solucionar-se amb les tècniques que duu a terme Cort. L’espècie que sol haver a les cases és la cuca germànica, a diferència de la que hi ha al clavegueram, que és l’americana. I les dues es combaten amb tècniques diferents. “Hem d’explicar al ciutadà que el problema que tenen a casa”, diu Pedro Morell, coordinador de plagues de Cort, “probablement no té res a veure amb el que estem tractant”. “Segurament”, diu, “és una altra cuca i s’ha de tractar de forma diferent a com ho fem nosaltres”.

Plagues i canvi climàtic

Els tècnics adverteixen que la manca de pluges i la sequera associades al canvi climàtic comportarà un augment d’aquestes plagues. Contribueixen a la proliferació de cuques i també dels moscards, per bé que el que ja és endèmic, el tigre, posa els ous en espais petits d’aigua estancada, a diferència del moscard comú que ho fa a l’aigua de les pluges. “Preocupa”, diu Morell, “les malalties que puguin transmetre insectes que no són aquí, però que poden arribar per mor del canvi climàtic”.

06/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris