X

L’Estat avança a dilluns la reunió amb les comunitats autònomes per alinear les polítiques d’estalvi energètic

La mesa havia de ser tècnica, però finalment serà presidida per les ministres Teresa Ribera i Reyes Maroto

07/08/2022

L’Estat avança a dilluns la reunió amb les comunitats autònomes per alinear les polítiques d’estalvi energètic

El Govern central ha avançat a dilluns la reunió prevista per dimarts amb els consellers de les comunitats autònomes i els ajuntaments per alinear les polítiques d’estalvi energètic de totes les administracions amb l’objectiu de garantir el compliment del Reial decret llei de mesures de sostenibilitat, estalvi i eficiència energètica per reduir la dependència del gas natural en el context de la guerra d’Ucraïna. Així ho ha confirmat Reyes Maroto avui a Campos davant dels mitjans de comunicació. “Volem generar la confiança suficient per garantir la implementació de les mesures del decret i garantir el compliment de la recomanació de la UE”, ha dit. En aquesta direcció, ha insistit en “la necessitat d’estalviar energia per donar resposta al xantatge de Putin”.

Una altra novetat de la trobada, que serà telemàtica, és que estarà presidida per la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i per la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. L’objectiu de la reunió és analitzar les mesures del Reial decret llei i aclarir dubtes sobre la seva aplicació. En principi, aquesta mesa havia de ser només tècnica.

Crítiques del PP

En aquest sentit, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat Pedro Sánchez, de qui ha dit que “improvisa” pel pla energètic, i ha sol·licitat una conferència de presidents autonòmics per establir “mesures que afecten l’Estat”.

Maroto ha criticat l’actitud del PP davant el rebuig a la norma. Segons ha assegurat, “la desconfiança, la confusió i el renou l’han generat els dirigents del PP” i, per aquest motiu, els ha demanat que “se sumin a una necessitat europea“. “El nivell d’aquestes declaracions és preocupant, volem el lideratge d’un partit que diu ser europeista, però els seus dirigents surten en declaracions contra d’Europa”, ha seguit.

També ha dit que la norma és flexible per atendre les peticions. “La norma s’ha de complir. Les excuses, que són moltes, no serveixen. Ens hem compromès amb Europa, se tracta de solidaritat. Esper que demà tots sortim amb una sola veu. Els problemes a mig termini poden ser majors si no estalviam”, ha sentenciat.

Per altre costat, ha recordat que l’Esta va aconseguir que, en comptes de reduir el 15% el consum energètic, la reducció sigui del 7% “perquè tenim les millors condicions de seguretat energètica”, en referència a l’impuls de les energies renovables. Es pretén, d’aquesta manera, reafirmar de manera solidària el compromís d’estalvi d’un 7% del consum energètic adquirit per l’Estat davant de la UE per fer front a les conseqüències socioeconòmiques derivades de la invasió russa a Ucraïna. Cal recordar que entrarà en vigor a partir del dimecres que ve.


  Juan Pedro Yllanes: “Les mesures d’estalvi energètic de l’Estat són absolutament necessàries”


  Els comerciants planten cara a les mesures d’estalvi energètic: en contra de fer feina a 27 graus


  Reyes Maroto: “El reial decret d’estalvi energètic serà flexible per al sector turístic”

07/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris