X

Reunió contra les punxades a dones en festes: “Advertim a l’agressor que això és un delicte de lesions i és violència masclista”

El Govern anima les dones a "no deixar-se espantar per aquests episodis i gaudir del seu oci de manera normal"

08/08/2022

Reunió contra les punxades a dones en festes: “Advertim a l’agressor que això és un delicte de lesions i és violència masclista”

El Govern s’ha reunit aquest dilluns representants dels consells insulars, la Federació d’Entitats Locals de Balears i l’Ajuntament de Palma per acordar un protocol d’actuació de cara a les festes patronals davant possibles casos de punxades a dones.

La consellera de Presidència, Igualtat i Funció Pública, Mercedes Garrido, ha argumentat que, al contrari que un “efecte crida” s’està advertint als agressors que estan cometent un delicte de lesions i de violència masclista.

Al mateix temps, ha assegurat que “l’oci nocturn a Balears és segur” i ha animat les dones a “no deixar-se espantar per aquests episodis i gaudir del seu oci de manera normal”.

El Govern té constància avui dia de vuit casos de punxades a dones comesos en espais d’oci i, en l’últim dels casos, la víctima seria una menor, encara que no hi ha constància de denúncia.

L’objectiu de la trobada, ha explicat la consellera, ha estat coordinar les actuacions a desenvolupar per tots els agents implicats –policies locals, ajuntaments, consells insulars, protecció civil o personal de seguretat– en el moment en què es detectin episodis de punxades o qualsevol altre tipus d’assetjament en espais d’oci privat o festes populars. D’aquesta manera, l’IB-Dona enviarà als consells insulars i els ajuntaments les instruccions a seguir davant aquests episodis.

Garrido ha instat les dones, en cas de detectar punxades o comportaments d’assetjament, a acudir als envelats de ‘No i punt’ o punts lila, segons l’illa, d’atenció a víctimes d’agressions sexistes, així com dirigir-se immediatament als agents de Policia Local, Protecció Civil, Creu Roja o personal de seguretat.

La consellera ha instat les dones que pateixin aquests comportaments a no quedar sola, cercar el personal de seguretat i acudir als envelats i punts d’atenció a víctimes d’agressions masclistes. També ha recomanat anar directament a l’hospital sense passar pel centre de salut.

En tot cas, Mercedes Garrido ha insistit a demanar a les dones que “continuïn fent vida normal sense cap mena de problema”.

Per part seva, el conseller de Presidència de Mallorca, Javier de Juan, ha explicat que els consells insulars han posat a la disposició de l’estratègia de coordinació les diferents campanyes de prevenció d’agressions sexistes. De Juan ha reclamat que no es relativitzin actes que, en si mateixos, ja són manifestacions d’agressions masclistes.

El president de la Felib, Antoni Salas, ha reconegut que els ajuntaments no tenen sempre totes les eines per evitar les agressions sexistes, per la qual cosa ha reivindicat la importància de la prevenció i la coordinació perquè hi hagi una resposta ràpida. En tot cas, ha recordat que especialment des de la pandèmia, hi ha més presència de seguretat privada també en esdeveniments públics i festes populars. “És important que les dones puguin sortir amb tranquil·litat, les festes són perquè tots ho passin bé”, ha insistit Salas.

Submissió química

Al marge dels episodis de burxades, la consellera Garrido ha instat a “no abaixar la guàrdia” davant possibles casos de submissió química, que puguin derivar no sols per una punxada.

Garrido ha recordat que la submissió fa anys que es dona introduint drogues en les begudes o incitant al consum elevat d’alcohol. Així, ha demanat posar també la mirada en la resta de formes de submissió. La consellera ha recordat que, amb l’estiu, s’incrementen els casos d’agressions sexuals.

08/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris