X

Pediatres detecten retards en el llenguatge i problemes de socialització per l’abús dels mòbils

El psicòleg Vicenç Arnáiz afirma que un 10% dels infants són sotmesos a un excés de pantalles

16/08/2022

Pediatres detecten retards en el llenguatge i problemes de socialització per l’abús dels mòbils

Pediatres i psicòlegs alerten del perill que suposa un ús abusiu de les pantalles pels infants. L’Associació de Pediatria d’Atenció Primària de les Balears ha detectat retards en el llenguatge, problemes de socialització i concentració entre els més petits. A més, psicòlegs de prestigi com Vicenç Arnáiz assenyalen que un 10% dels infants són sotmesos a un excés de dispositius.

La presidenta de l’Associació de Pediatria d’Atenció Primària de les Balears, Mariana Mambie, explica a IB3 Ràdio que “també hem detectat en la consulta casos d’infants amb sospita de patir un trastorn autista per un ús descontrolat de les noves tecnologies“. “Hem vist certs problemes de socialització o interació entre nins de la mateixa edat. En situacions extremes es confonen amb símptomes  de transtorns de neurodesenvolupament, com és aspectre autista”, detalla la presidenta de l’Associació de Pediatria d’Atenció Primària de les Illes. Mambie opinia que “les famílies fan un ús abusiu de les pantalles per desconeixement i usen tecnologies pensant que els suposarà un benefici als més petits. Estic convençuda que quan les famílies adopten un estil de criança determinat, ho fan pensant que és el millor pels seus fills”.

La importància del joc simbòlic

El psicòleg especialitzat en primera infància Vicenç Arnáiz explica que “la pandèmia ha agreujat l’aïllament i l’ús abusiu de les pantalles. En els casos més greus fins i tot les famílies necessiten ajuda psicològica“. Davant aquesta situació, Arnáiz reclama que “els infants tornin a recuperar el joc simbòlic, aquell de jugar a cuinetes, a cavalls o fer una construcció. Tot això ha caigut massivament i ha estat substituït pels dispositius electrònics, que no ensenyen habilitats que els infants necessitin per al seu desenvolupament”.

Arnáiz afirma que “els docents estan alarmats davant aquesta situació, ja que no estam parlant de casos aïllats, té un caràcter massiu. Han detectat casos de dèficit atenció, problemes de comportament i una desvinculació efectiva que els infants tenen. Si una cosa agradava als infants era jugar. Jugar és la principal eina que tenen els més petits per aprendre i ara tenen serioses dificultats per jugar sense les pantalles”.

Arnáiz afirma que ja hi ha estudis que relacionen quadres de desconnexió autista amb l’ús de les pantalles. Un dels estudis que relaciona aquest ús abusiu i el trastorn de l’aspectre autista s’ha publicat enguany al Japó. Per fer-ho possible es reclutaren 100.000 dones embarassades entre els anys 2011 i 2014. L’estudi conclou que hi ha una relació entre un ús perllongat dels dispositius amb el fet de patir autisme entre infants de 3 anys del Japó. És per això que l’estudi afirma que és necessari revisar els seus efectes en la salut dels nadons i controlar l’ús d’aquesta tecnologia.

Programa comunitari

Per fer front a aquesta xacra, el centre de salut de sa Vileta de Palma, on treballa la doctora Mariana Mambie, ha posat en marxa un programa comunitari perquè els pares evitin l’ús de les pantalles quan estan amb els seus fills. Mambie explica que el programa es desenvolupa de manera conjunta amb l’Associació Naüm i aporta informació a les famílies sobre els riscos de les pantalles. A la sala d’espera de pediatria, pares i mares no poden fer ús de dispositius electrònics. El programa, segons Mambie, dona bons resultats.


Més de la meitat dels adolescents fa un ús abusiu o addictiu de les pantalles
El procés de reduir l’ús de pantalles per part dels adolescents ha de ser progressiu
Creix l’addicció infantil a les pantalles

16/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris