X

Els experts demanen més mesures per a l’estalvi energètic

Consideren que les implantades aquesta setmana pel decret d'estalvi energètic són insuficients davant una ferida molt més grossa

13/08/2022

Els experts demanen més mesures per a l’estalvi energètic

Fa calor i, a moltes de cases i negocis, els aires condicionats i aparells de refrigeració estan encesos. I això dispara el consum energètic. Vegem quin és aquest consum, segons Red Eléctrica Española. Fixem-nos primer en la línia de color verd, que és la demanda prevista, i llavors mirem la línia de color groc, que és la demanda real.

En general, aquests dues línies van molt aferrades, però podem observar que avui en alguns moment determinats, i a partir de les cinc de la matinada, hi ha començat a haver puntes en què les dues línies es desferraven, que se separaven. A aquesta hora, per exemple, la previsió era de 766 MW, i la demanada real en canvi la superava, i era de 780 MW. A la una del migdia aquesta diferència persistia encara que fos per molt poc marge. El Decret d’Estalvi Energètic del Govern central pretén corregir aquestes diferències entre les corbes. Les consultories energètiques de les Illes en fan una valoració positiva, però diuen que passarà un temps fins que els seus efectes siguin coneixedors.

Les consultories energètiques de les Illes fan una valoració positiva del nou Decret d’Estalvi Energètic impulsat pel Govern. Diuen que les mesures funcionaran, tot i que tardarem a percebre-ho, i resalten que se n’haurien de posar d’altres en marxa. Lamenten, això sí, que una vegada més el sector hostaler en sigui el més afectat. Són les reflexions dels consultors especialitzats en electricitat, respecte a l’entrada en vigor aquesta setmana de les mesures d’estalvi energètic. Hi estan d’acord. I, de fet, consideren que en falten més. Demanen, això sí, que no se centrin únicament en els comerços i que es puguin aplicar en altres àmbits. Especialment, en el particular, tot i que sigui complicat.

De moment, diuen, tardarem mesos a veure els resultats d’aquestes primeres mesures i fan incidència en què serà molt complicat fer complir la normativa, però advoquen perquè la gent sigui responsable.

De fet en relació amb el Decret que estableix un límit al preu màxim del gas per generar electricitat, aquests consultors adverteixen que tendrà un efecte negatiu a curt termini en les butxaques dels ciutadans. Afirmen que el que les elèctriques perden per aquesta limitació, miraran de repercutir-ho, de recuperar-ho, en el consumidor final.

13/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris