X

ARCA reclama augmentar la protecció de Can Canals a Sóller davant un projecte que vol reconvertir-lo en hotel

L'associació demana que se'n conservin tots els elements dels jardins i les reixes

22/09/2022

ARCA reclama augmentar la protecció de Can Canals a Sóller davant un projecte que vol reconvertir-lo en hotel

Segons l'informe d'ARCA, la fundició britànica Macfarlane n'hauria fet les reixes.

La barrera i les reixes de Can Canals, a Sóller, són un dels seus elements més característics d’aquest casal. Estan incloses dins el catàleg municipal de patrimoni, com també hi està tot el jardí, que ocupa gairebé 4.000 metres quadrats entre el carrer de sa Mar i la gran via. Ara, un grup inversor estranger ha presentat a l’Ajuntament un projecte per reconvertir-lo en hotel. Per garantir tots els elements originals del jardí, ARCA demana que se n’augmenti la protecció. Aquesta petició la fa al Consell de Mallorca i també a l’Ajuntament.

“El Departament de Patrimoni del Consell hauria de declarar els jardins de Can Canals com a BIC o com a Bé Catalogat d’Interès Insular, i l’Ajuntament de Sóller n’hauria de revisar la fitxa del Catàleg Municipal de Patrimoni”, explica Blanca Castaldo, membre de l’entitat conservacionista i doctora en Enginyeria de Projectes. “La fitxa municipal té molt poca informació. Per això, hem fet un informe que en detalli tots els elements, del jardí. Per molt catalogat que estigui, hi ha d’haver una llista que especifiqui tot allò que conté. Si no, no quedarà constància dels elements que pugui haver fet desaparèixer qualsevol projecte”, afegeix Castaldo.

L’Ajuntmanet de Sóller, per la seva banda, reconeix que un grup inversor estranger ha presentat a Urbanisme un projecte de reforma per reconvertir Can Canals en un hotel. Asseguren, però, que vigilaran que es garantesqui la conservació del jardí i les reixes. “Als jardins, només s’hi poden fer intervencions de manteniment i reforma. I l’Ajuntament vigilarà que el projecte s’adeqüi al Catàleg Municipal de Patrimoni”, explica el regidor d’Urbanisme, Jaume Bestard.

Elements patrimonials

El Catàleg Municipal de Patrimoni de Sóller especifica la protecció dels tancaments i dels jardins. “Les barreres són d’estil victorià, probablement d’una fundició anglesa o francesa. La degueren dissenyar a fora, on també hi compraren tots els elements. I molt probablement ja l’haurien construïda aquí. Per tant és un element mallorquí, però també molt europeu“, comenta Castaldo, autora de l’informe d’ARCA. Segons Castaldo, “les barreres podrien ser fetes per la fundició britànica de la casa Macfarlane, que són els mateixos que feren les barreres del palau de Kensington, a Londres“.

Un altre element peculiar és la gran font. “És una font que té quatre cares, on hi apareixen caps de lleons, que és un element que també apareix a l’escut de Sóller. La font la sostenen tres nins que pareix que juguen. I aquestes escultures infantils són habituals en fonts de palaus reials, com són els jardins d’Aranjuez. I tot el conjunt està coronat per un cigne per on raja l’aigua”, afegeix l’estudiosa.

22/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris