X

Creix el nombre de locals d’oficines bancàries que varen tancar i ara estan okupats

El procés per recuperar les sucursals bancàries que han estat ocupades és lent, i en els darrers anys els advocats diuen que s'endarrereix encara més

24/09/2022

Creix el nombre de locals d’oficines bancàries que varen tancar i ara estan okupats

Més d’un centenar d’oficines bancàries han tancat la porta en el darrer any a les Balears. El degoteig ha estat constant durant la darrera dècada i, algunes, han estat ocupades. El fenomen va en augment, però gairebé no afecta altres tipus de locals que han quedat buits.

Un equip d’IB3 Notícies ha entrat en l’antiga oficina bancària situada a l’avinguda de Sant Ferran de Palma, okupada des de fa gairebé un any. Els veïns es queixen de la conflictivitat que genera i que es produeix cada dia. “Insults, cares sagnant, gent cantant… Abans-d’ahir a les 4 del matí cantant borratxos, molestant a tothom… així cada dia”.

“Hi som perquè no tenim on viure”, expliquen els okupes. “Normalment, som 4, 5 o 6 persones, i n’hi ha d’altres que van a altres llocs per evitar problemes amb els veïns”.

Un procés lent de recuperació

El procés per recuperar les oficines bancàries que han estat ocupades és lent, i en els darrers anys els advocats asseguren que s’endarrereix encara més. “Parlam sempre de períodes no inferiors a un any. Entre el temps que tarden a posar la denúncia, després hi ha una sèrie de requisits processals”, conta l’adovcat Matías Barón, qui afegeix que també afecta la nova legislació a partir de la pandèmia sobre vulnerabilitat, perquè si algú ho al·lega, el procés s’atura.

Barón també creu que als jutjats es veu diferent a les entitats bancàries. “No tenen el mateix nivell de protecció que un senyor que només té un immoble, perquè pareix que té més capacitat per suportar més temps aquesta situació. I no deixa de ser cert, però no hauria de ser així”.

Segons els agents de la propietat immobiliària, l’ocupació de locals afecta principalment els bancs i és residual en altres casos. Segons els APIS, de tota l’oferta de locals buits de Mallorca destinats al lloguer, només un 5% pertany a entitats bancàries.

24/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris