X

Les Illes Balears són la comunitat més cara per fer la compra a supermercats

Palma també és una de les ciutats on surt més car comprar

27/09/2022

Les Illes Balears són la comunitat més cara per fer la compra a supermercats

Les Balears són la comunitat on surt més car comprar a supermercats. Així es desprèn del darrer estudi anual fet per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre el preu del cistell de consum a supermercats. L’estudi també mostra que els preus han pujat de mitjana un 15,2% des del darrer estudi. Es tracta de la pujada de preus més gran en 34 anys, des del primer estudi que l’OCU va posar en marxa.

A més, d’entre les ciutats on és més car comprar, Palma n’és una d’elles, juntament amb Barcelona, Girona, Madrid i Alcobendas-San Sebastian de los Reyes.

Enguany, per elaborar el seu estudi, OCU ha visitat 1.180 establiments en 65 ciutats diferents, a més dels supermercats en línia, i ha analitzat 173.392 preus d’un cistell de consum compost per 239 productes de diverses categories que inclouen alimentació fresca (fruites, verdures, carn i peix), alimentació envasada, productes d’higiene i drogueria tant de marques líders de fabricant com de marques blanques.

OCU adverteix que, encara que hi ha una pujada de preus generalitzada, no tots els productes pugen el mateix. D’entre tots, destaca la pujada del preu de l’oli de gira-sol amb una pujada del 118%, seguidament de les magdalenes i la margarina (75%) i els plàtans, pasta, oli d’oliva i farina amb pujades del 50% o superiors. Només hi ha un petit grup de 12 productes que pertanyen a la categoria d’higiene (xampú -5%), i fruites (alvocat -10%, kiwi -6%) que tenen baixades anecdòtiques.

Aquesta pujada de preus entre estudis ha tingut la seva continuïtat durant els mesos de l’estiu. OCU ha dut a terme un sondeig amb un nombre reduït de productes, supermercats i ciutats. Els resultats d’aquest sondeig indiquen que es mantenen les pujades de preus i que poden tenir continuïtat en els pròxims mesos.

El 64% dels productes pugen de preu enfront d’un 36% que baixa. Es mantenen les fortes pujades en lactis, carn de pollastre, pastes i arròs; la mitjana de les pujades és del 5,4% si es té en compte que només abasta quatre mesos.

Sí que s’aprecia un nombre més gran de rebaixes que en el període anterior, en què predominen les fruites i verdures a causa de la temporada i l’oli de gira-sol que ha baixat des dels preus rècord que va aconseguir a la primavera. La mitjana de les baixades és del 7,3% i en conjunt del sondeig els preus pugen un 0,9%, una quantitat molt significativa per a un període tan curt.

Encara que totes les cadenes de supermercats han pujat preus, no ho han fet en la mateixa proporció. L’estudi d’OCU assenyala que en les grans cadenes són els establiments del grup Dia els que més pugen, Dia & Go (17,1%) La plaza de Dia (16,2%) i Dia (15,2%), així com Mercadona (16,2%). Per contra, els que manco pugen són Alimerka (8,4%) Carrefour Express (8,5%) i BM Urban (8,8%). No obstant això, la pujada de preus ha estat generalitzada i bastant homogènia.

27/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris