X

57 obres públiques per valor de 58 M d’euros queden desertes perquè els preus estan desactualitzats

L'Associació de Constructors de Balears critica que aquestes licitacions han sortit sense els preus actualitzats, tal com exigeix la Llei de Contractes del Sector Públic

27/09/2022

57 obres públiques per valor de 58 M d’euros queden desertes perquè els preus estan desactualitzats

Imatge d'arxiu.

Un total de 57 obres públiques per valor de 58,6 milions d’euros han quedat desertes a Balears enguany, segons ha assenyalat l’Associació de Constructors de les Balears, que atribueix aquest fenomen a la falta d’actualització de preus “com exigeix la llei”. Per a aquesta entitat, es tracta d’un fet insòlit que mai no havia succeït en anys anteriors, i que això es produeix a causa que aquestes licitacions han sortit sense els preus actualitzats, tal com exigeix la Llei de Contractes del Sector Públic, han assenyalat en una nota.

L’associació ha alertat que les empreses han assumit uns sobrecostos enormes per l’augment desorbitat del preu dels materials, dels combustibles i l’energia que no s’estan compensant, amb uns costos en les obres en general que s’han encarit més d’un 30%.

Entre les desenes de projectes que han quedat deserts, apareixen obres a col·legis, habitatges protegits, millora de carreteres, com també instal·lacions culturals i esportives, i moltes són finançades amb fons europeus.

L’Associació de Constructors ha incidit en el fet que la baixada d’activitat afectarà tant el nombre de treballadors contractats com els compromisos adquirits amb el Pla de Recuperació. A més, l’organització augura un “inevitable” increment de litigis, licitacions desertes i d’obres paralitzades, com també retards en l’execució de contractes. “Som els primers que desitgem treballar, però en unes condicions que no posin en perill la viabilitat de les empreses ni els llocs de feina de les nostres plantilles”, ha declarat la presidenta de l’associació, Fanny Alba.

Les 57 licitacions declarades desertes de gener a setembre d’enguany a Balears són 29 d’ajuntaments, com és el cas del CEIP Blai Bonet de Santanyí, que ja fa anys que hi conviuen amb barracons per donar cabuda a tots els alumnes. L’ampliació del centre és una demanda que ve d’enrere, i almanco de moment, haurà d’esperar.

També hi ha altres licitacions desertes: 8 de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis d’Educació, 5 de l’Institut Balear de l’Habitatge (Ibavi), 3 del Consell de Mallorca, 3 de la UIB, 2 de Serveis Ferroviaris de Mallorca, 2 d’Aena i 1 del Consell de Menorca, IbSalut, Agència Balear de l’Aigua, Mútua Universal-Mugenat, Ministeri de Cultura i Administració general de l’Estat.


Consulta aquí la llista de licitacions desertes

En relació a la licitació de l’obra per a l’execució del projecte d’ampliació del metro al Parc Bit impugnat per aquesta associació, SFM ha desistit del procediment en no haver-s’hi presentat cap empresa.

L’organització patronal ha puntualitzat que l’Ibavi és “l’únic organisme que està atenent les reclamacions de revisió de preus de manera positiva”. En canvi, els ajuntaments “segueixen sense atendre les sol·licituds de les empreses”.

“Exigim al Govern que compleixi els acords de la Mesa de Diàleg Social i amb els constructors de Balears i publiqui, sense dilació, els paràmetres i la metodologia per poder presentar les reclamacions”, han reivindicat des de la patronal.

27/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris