X

“No ens confonguem, no tots els estius a partir d’ara seran com el d’enguany o pitjors”

El meteoròleg Agustí Jansà recorda que el canvi climàtic ho és a llarg termini amb canvis sobre la probabilitat de fenomens adversos

27/09/2022

“No ens confonguem, no tots els estius a partir d’ara seran com el d’enguany o pitjors”

El meteoròleg Agustí Jansà en una imatge d'arxiu.

És una de les veus de referència quan toca parlar del temps meteorològic i una espècie de savi a recer del qual acudir quan les preguntes i els temors s’acumulen en el context del canvi climàtic. Agustí Jansá, exdirector del centre meteorològic de Palma, la delegació balear de l’Aemet, replica als que aquest estiu, immersos com estàvem en dies de calor intensa i sense aturall, varen venir a dir allò de ‘no volies brou, idò tassa i mitja’: “Aquest estiu qualcú va dir el disbarat que si aquest estiu havia estat mal de suportar, encara ho serien més els següents. El canvi climàtic no va d’això, n’hi haurà de pitjors, n’hi haurà d’iguals però també n’hi haurà molts més bons de dur que aquest. El canvi climàtic és una qüestió de llarg termini”.

I també de probabilitats, afectades això sí per l’escalfament del planeta: “Si abans era improbable tenir un estiu tan calorós com el que hem tingut, ara aquesta probabilitat ha augmentat de manera que es poden anar donant cada vuit o deu anys i d’aquí a 30 serà probable cada dos o tres, fins arribar a d’aquí a 100, quan seran, iguals o pitjors, cada any”, ha explicat a la secció el Calidoscopi de la periodista Natàlia Blanes del programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio.

Havent començat la seva carrera el 1969, aquest meteoròleg fill de meteoròleg (el seu pare Josep Maria Jansà Guardiola ‘el profeta del Mediterrani’,  també va dirigir el centre meteorològic zonal) ha viscut la transformació “radical” de les eines emprades per la predicció del temps i conseqüentment de l’anticipació dels fenomens atmosfèrics que ens afecten. “S’ha passat de fer previsions com un art, amb més ull clínic que altra cosa i basant-se amb els coneixements propis i la intuïció, a poder aplicar els models numèrics de predicció gràcies a l’ús d’ordinadors cada vegada més potents que ho fan de manera automàtica, tot i que l’expert sempre hi pot afegir valor gràcies a la seva experiència”, matisa el també doctor en Física i autor de ‘El clima a les Illes Balears’.

27/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris