X

Hipoteca fixa o variable?

Amb els tipus d'interès i l'euríbor a l'alça, molts titulars de préstecs a tipus variable cerquen pagar una quota fixa, però els experts apunten que ja fan tard

28/09/2022

Hipoteca fixa o variable?

El passat mes de juliol es varen signar a les Illes 1.119 hipoteques per valor de 295,7 milions d’euros, segons l’Institut Nacional d’Estadística. La majoria, 812, són préstecs vinculats a la compra d’habitatges. És gairebé un 20% més en comparació a fa un any. També creix, en aquest cas prop d’un 27%, el capital prestat: supera els 196 milions d’euros. Això fa que la hipoteca mitjana signada al juliol estigui en uns 241.753 euros.

A l’hora de firmar una hipoteca, el dubte és si fer-la a tipus fix o variable. Amb la pujada dels tipus d’interès i de l’euríbor, han crescut les consultes per passar-se d’una de variable a fixa, però els experts ens diuen que, amb la conjuntura actual, qui s’ho planteja ara ja fa tard.

Cada cas és un món i, abans de prendre una decisió així, s’ha d’estudiar bé i fer números. És el consell que ens donen l’economista Pau Monserrat i el director de corredordefondos.com, Luis García Langa. Però no només a l’hora de fer un canvi de condicions de la nostra hipoteca, sinó també, quan la contractam. “El que falta és cultura financera”. Segons explica Monserrat, primer s’ha de mirar quin tipus d’hipoteca podem pagar i després, mirar quina casa compram. Perquè després, afegeix, és quan l’hipotecat es troba que no pot pagar increments com el de més de 200 euros que ja ha comportat la pujada dels tipus d’interès. D’aquí, l’interès que hi ha per passar d’una hipoteca variable a fixa.

Però convé fer-ho en aquests moments? L’economista Luis García Langa assegura que ara ja és tard. Fa un any o mig any, si encara tenies per davant una hipoteca a 30 anys, sí que era recomanable. Però amb la conjuntura actual i amb els tipus que estan oferint els bancs, no paga la pena. Perquè, com expliquen els experts, es pot donar el cas que, diuen, que amb les condicions actuals que ofereixen els bancs i amb un euríbor més relaxat, la quota de la hipoteca fixa sigui més cara que la variable.

Per això, apunten que qui pugui fer l’esforç de pagar un poc més durant els pròxims mesos aguanti amb la hipoteca de tipus variable.

Però els experts financers insisteixen: no hi ha un mateix consell per a tothom. Del que es tracta, diuen, és d’hipotecar-se cada un de manera responsable.

28/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris