X

Més flexibilitat per instal·lar plaques solars d’autoconsum en entorns urbans protegits

Des del primer d'octubre preval el dret dels ciutadans d'accedir a l'autoconsum, gràcies a la Llei de canvi climàtic, aprovada el passat mes de març

03/10/2022

Més flexibilitat per instal·lar plaques solars d’autoconsum en entorns urbans protegits

Els ciutadans que viuen en entorns urbans protegits, com els que són Bé d’Interès Cultural, ja poden instal·lar plaques solars a les seves teulades. Des de dia primer d’octubre, preval el seu dret d’accedir a l’autoconsum, per damunt de la protecció de l’entorn. Això, gràcies a la Llei de canvi climàtic, aprovada pel Govern el mes de març passat.

La normativa donava un termini de sis mesos als consells insulars per elaborar una guia de criteris estètics i tècnics a seguir per fer les instal·lacions. El termini acabava l’1 d’octubre i, de moment, només s’ha aprovat la de Menorca.

“Per millorar l’autoconsum, hem de fer les cobertes tan aptes com sigui possible i que no es puguin declarar de forma general zones prohibides per a la instal·lació de renovables”, ha explicat Pep Malagrava, director general d’Energia i Canvi Climàtic.

El centre històric de Sineu és un dels punts que es beneficiaran del canvi de normativa. Fins ara, la instal·lació de plaques hi estava molt limitada, perquè la zona és Bé d’Interès Cultural i no es permetia que es vessin del carrer. El mateix criteri seguia l’Ajuntament de Muro.

Ambdós municipis esperen que el Consell de Mallorca aprovi aviat la guia que permetrà unificar criteris a l’hora d’autoritzar noves instal·lacions. Una eina en la qual la institució insular ja treballa i que està previst que s’aprovi en el ple del proper 13 d’octubre.

03/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris