X

El Brasil polaritzat: Da Silva obté un 48 % dels vots en la primera volta

Els dos candidats a la presidència esperen ara els resultats de la segona volta, que se celebrarà el pròxim 30 d'octubre

03/10/2022

El Brasil polaritzat: Da Silva obté un 48 %25 dels vots en la primera volta

Tot i el que pronosticaven la majoria de sondejos electorals, Lula da Silva no ha aconseguit la victòria majoritària a la primera volta de les eleccions al Brasil, que se celebraren ahir diumenge. S’haurà d’esperar a la segona volta per desempatar uns resultats que no fan més que mostrar que la societat brasilera està fortament dividida. Així ho han demostrat les eleccions que s’han celebrat aquest diumenge. L’expresident d’esquerres, Luiz Inácio Lula da Silva, ha aconseguit el 48% dels vots, mentre que el seu rival, Jair Bolsonaro, en va obtenir el 43%. Els dos candidats es disputaran la presidència a la segona volta de les eleccions. Lula, que ja va governar el Brasil entre el 2003 i el 2010, no s’ha deixat desanimar.

“Anàvem a guanyar aquestes eleccions i vull dir-vos que les guanyarem. Per a nosaltres això només és una pròrroga”, ha assegurat el candidat d’esquerres a la presidència.

La jornada electoral va transcórrer amb normalitat aquest diumenge, amb un sistema de votació electrònic implantat ara fa 25 anys per evitar precisament el frau. La paraula canvi estava en boca de molts dels que anaven a votar.

“Crec i esper que hi haurà una renovació. És hora que les coses canviïn”. “Tenim l’oportunitat de canviar les coses o continuar igual. Ara mateix no estic content així com estan les coses”, asseguraven alguns dels ciutadans que s’acostaren ahir per votar.

L’actual president, Bolsonaro, ha atribuït els resultats de les eleccions a l’impacte de la inflació i ha llegit els resultats electorals com una crida a un canvi, tot i que ha assegurat que “hi ha alguns canvis que podrien ser per a pitjor”.

La campanya continua a partir d’avui i s’espera que es moderi la tensió viscuda durant les darreres setmanes. Han sorprès també els resultats per a la senadora Simone Tebet, que l’han situat en un tercer lloc, amb un 4% dels vots, i el 3% dels vots de l’aspirant de centreesquerra Ciro Gomes, peces clau per als futurs possibles acords en la segona volta que se celebrarà el pròxim 30 d’octubre.

03/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris