X

Pau Monserrat: “Les deduccions no les paga el Govern, sinó els contribuents. No són cap regal”

Els economistes posen en dubte algunes de les mesures fiscals anunciades per la presidenta Francina Armengol

05/10/2022

Pau Monserrat: “Les deduccions no les paga el Govern, sinó els contribuents. No són cap regal”

Davant els anuncis fiscals fets aquest passat dimarts per la presidenta del Govern, Francina Armengol, els economistes posen els peus a terra. “Les deduccions són molt limitades“, diu Pau Monserrat. “No ens permetran grans alegries, perquè a més quasi totes tenen a veure amb doblers que ja hem gastat i ens en tornen una part”. L’analista financer Luis García Langa afegeix: “No ens salvaran la vida. És una despesa pública molt important i que s’ha de mirar molt bé, perquè els diners públics s’han de mirar molt bé”.

La principal novetat és que les bonificacions en la declaració de la renda arribaran ara al 80 % de les famílies de les Balears. Serà per a persones que cobrin, com a molt, 33.000 euros, o 52.800 euros, si fan declaració conjunta. Una de les deduccions noves és de fins a 250 euros per a hipoteques variables de primer habitatge firmades a partir del 2013. A les anteriors, ja s’aplica la deducció estatal i no s’hi pot sumar.

García Langa considera que aquesta nova deducció és injusta: “D’acord que el tipus variable ara ha pujat, i és molt guapo dir que ho bonifiquen, però què passa amb tots els clients bancaris que han fet hipoteca fixa i duien sis anys pagant bastant més que els de tipus variable i no se li ha bonificat?”.

Tots dos economistes coincideixen a posar en dubte el pla de mesures del Govern, valorat en 200 milions d’euros. “Aquestes mesures i aquestes deduccions no les paga el Govern balear, les pagam tots els contribuents. No és un regal“, diu Montserrat. “Qui deixa de recaptar i, per tant, els seus serveis públic milloren o empitjoren, són tots els ciutadans“.

García Langa és partidari de destinar tota aquesta inversió pública a fomentar feina, salaris dignes, per abaixar impostos del treball… “Amb això”, afegeix, “el treballador pot fer front al lloguer, a la hipoteca fixa i a la hipoteca variable“.

05/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris