X

La consellera Fina Santiago s’uneix a l’acció protesta en solidaritat amb les dones iranianes

Les protestes de les dones de l'Iran han fet la volta al món en les últimes setmanes, després que la jove Masha Amini va morir quan estava detinguda per la Policia i ser traslladada a una comissaria per dur malament el vel

06/10/2022

La consellera Fina Santiago s’uneix a l’acció protesta en solidaritat amb les dones iranianes

La consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, ha difós un vídeo en què apareix tallant-se un floc de cabells en solidaritat amb les dones iranianes, enmig de les protestes per la mort de la jove Mahsa Amini i en contra del govern ultraconservador a l’Iran

L’acció protesta de la consellera Santiago imita les que ja han fet cantants, activistes i actrius a França. També l’eurodiputada sueca Abir Al-Sahlani davant el Parlament Europeu.

Les protestes de les dones de l’Iran han donat la volta al món en les últimes setmanes, després que la jove Masha Amini morís quan estava detinguda per la Policia de la moral i ser traslladada a una comissaria per portar malament el vel.

“Per la llibertat!”, exclama l’actriu francesa Juliette Binoche, tisores en mà, per a obrir el vídeo, que s’ha difós a través de les xarxes socials.

En la llista d’estrelles i activistes participants figuren també noms com les actrius franceses Jane Birkin, Charlotte Gainsbourg, Bérénice Bejo o Isabelle Huppert.

Mahsa Amini, de 22 anys, va morir el passat 16 de setembre després de ser detinguda per l’anomenada Policia de la moral a Teheran per considerar que portava mal posat el vel islàmic.

Des de llavors s’han succeït unes protestes que han causat 41 morts segons un recompte de la televisió estatal iraniana de la setmana passada, una xifra que l’ONG Iran Human Rights, amb base en Oslo, eleva a 92.

El Parlament Europeu ha condemnat la mort de la jove iraniana i ha reclamat a la UE que imposi sancions contra els implicats en aquest cas i en la repressió de les protestes sorgides en les setmanes posteriors. L’Eurocambra ha instat les autoritats de l’Iran a dur a terme una investigació “imparcial i efectiva” de les circumstàncies que van envoltar la mort d’Amini. La crida s’estén també al Consell de Drets Humans de l’ONU, perquè iniciï com més aviat millor la seva pròpia recerca.

El govern de l’Iran ja va advertir ahir a la Unió Europea que respondrà a qualsevol mesura “precipitada” i “poc meditada”. “Si la UE vol prendre accions precipitades i poc meditades ha d’esperar una resposta reciproca i efectiva de l’Iran”, va dir el ministre iranià d’Exteriors, Hosein Amir Abdolahian, en una conversa amb el seu homòleg italià, Luigi di Maio.

L’advertiment del cap de la diplomàcia iraniana es produeix un dia després que l’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, afirmés que la UE estudiarà la possibilitat d’adoptar “mesures restrictives” contra l’Iran.

06/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris