X

El Consorci de Residus de Menorca apunta a empreses càrnies en el cas de l’abocament de restes d’animals a Es Milà

L'informe veu indicis que hi haurien arribat dins contenidors de fracció resta i també exculpa la concessionària

14/10/2022

El Consorci de Residus de Menorca apunta a empreses càrnies en el cas de l’abocament de restes d’animals a Es Milà

IB3 ha tingut accés  a l’informe tècnic del Consorci de Residus i Energia de Menorca de la investigació duta a terme arran de l’aparició de restes d’animals a l’abocador i de les fotografies publicades pel Diari Menorca. Hi adjunta l’informe fet per la Unió Temporal d’Empreses que el gestiona (actualment UTE PreZero i Adalmo).

Inicialment, la concessionària apuntava a dues possibilitats d’arribada d’aquestes restes: a través dels rebuigs de plantes de voluminosos o bé via fracció resta. Per aclarir-ho es va encarregar a les empreses contractades pel Consorci per prestar serveis vinculats amb la recollida d’allò que no es recicla -fracció resta- (actualment els municipis de Maó, Es Castell, Ferreries i Es Migjorn Gran), que informessin sobre els materials que trobaven als contenidors propers a empreses càrnies i escorxadors municipals, ja que se n’havien detectat alguns de trencats pel pes del material dipositat.

Segons l’informe, durant els dies que van fer la supervisió es van detectar restes d’animals a contenidors d’ús privat ubicats a un carrer del polígon de Maó; mentre que l’empresa encarregada de la recollida també exposà que, ocasionalment, se’n trobaven a contenidors de la via pública en dos carrers del de Ferreries.

La Unió Temporal d’Empreses concessionària d’Es Milà també detalla que aquest any 2022 han arribat al forn incinerador un 33% manco de residus procedents d’escorxador i considera que no hauria de ser així tenint en compte l’impacte de la pandèmia durant 2021.

D’altra banda, les conclusions del Consorci indiquen que, ara com ara, no s’ha pogut comprovar cap incompliment en el procediment d’admissió de residus a les instal·lacions d’Es Milà per part de la concessionària, tot i que adverteix que si qualque treballador ha desatès les seves funcions s’hauran de depurar responsabilitats.

Finalment, l’informe també exposa que ja s’han dut a terme certes mesures correctores proposades per l’UTE. Entre elles la inspecció visual de cada descàrrega amb el corresponent full d’anotacions, la implantació de dues càmeres a l’entrada del forn incinerador i l’obligatorietat d’obrir els sacs més grossos de la fracció resta abans de dipositar-los a l’abocador. També n’hi ha d’altres compromeses però pendents d’executar com la realització d’un estudi per posar càmeres amb zoom a l’abocador.

14/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris