X

Aquesta matinada comença l’horari d’hivern: a les 03 h seran les 02 h

Els nous estils de vida i les mesures d'estalvi energètic posen en dubte a la UE els beneficis econòmics

29/10/2022

Aquesta matinada comença l’horari d’hivern: a les 03 h seran les 02 h

Aquesta matinada a les 03 h acabarà l’horari d’estiu i el rellotge es retardarà fins a tornar a marcar les 02 h per donar així començament a l’horari d’hivern, que s’estendrà fins al darrer diumenge de març de 2023.

Un any més es recuperarà l’horari d’hivern, d’acord amb la Directiva Europea del Canvi d’Hora que s’aplica en tots els Estats de la UE per aconseguir un estalvi energètic, tot i els dubtes de l’eficàcia d’aquesta mesura en aquest sentit. Segons estimacions oficials de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), el potencial d’estalvi en il·luminació podria obtenir entorn de 300 milions d’euros, l’equivalent al 5% del total. D’aquesta quantitat, 90 milions corresponen al potencial de les llars espanyoles, la qual cosa suposa un estalvi de 6 euros per llar i 210 milions restants s’estalviarien en els edificis del terciari i en la indústria.

No obstant això, fonts de l’IDAE han informat Europa Press del fet que realment no existeixen a Espanya informes actualitzats que permetin assegurar que el canvi d’hora dugui associats estalvis energètics, ja que l’últim estudi és de 2015. Per això, exposen que en cap cas no s’ha analitzat l’impacte en un context com aquest. Si bé, els estudis de canvi horari requereixen una anàlisi prolongada en el temps per avaluar situacions estacionàries.

En tot cas, observen que les noves exigències d’eficiència energètica en il·luminació, en els sistemes de climatització i en els mateixos edificis, així com la progressiva introducció de l’autoconsum, alteren significativament les anàlisis que originalment s’utilitzaven per calcular aquestes dades. En aquesta línia, aquestes fonts recorden que el canvi d’hora es va aprovar en una època diferent de l’actual amb hàbits de vida que podrien afectar en major mesura el consum energètic.

A més, apunta que ara caldria tenir en compte una altra realitat que és el fet que les jornades de treball han canviat i el teletreball s’ha anat estenent, la qual cosa fa que les rutines dels ciutadans ja no coincideixin tant com abans en el mateix espai temps.

29/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris