X

El Congrés aprova els Pressuposts Generals de l’Estat per al 2023

Han estat aprovats per majoria simple gràcies al vot favorable, en l'últim moment, d'Esquerra Republicana

24/11/2022

El Congrés aprova els Pressuposts Generals de l’Estat per al 2023

El projecte de Pressuposts Generals de l’Estat per al 2023 ha estat aprovat aquest dijous horabaixa al Congrés, per una àmplia majoria de 187 vots després d’incorporar-hi més de 300 esmenes, i ara al Senat ha d’efectuar la seva tramitació i aprovació definitiva. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha mostrat satisfacció amb l’aprovació dels tercers comptes del seu Executiu i ha agraït el suport a tots els grups per aconseguir “la victòria de l’entesa entre dispars”.

Poc abans, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui ha rebut una llarga ovació en el Ple del Congrés, ha valorat: “Aquest Govern ha aconseguit una estabilitat que molts governs anteriors, amb majors majories, no l’han aconseguit”. Els Pressuposts del 2023 són els tercers del Govern, tot ells consecutius i aprovats dins del termini i en la forma escaient, i previsiblement seran els últims, ja que el calendari faria coincidir el tràmit dels comptes del 2024 amb la dissolució de les Corts.

A favor, en contra i abstencions

Els comptes han estat aprovats amb una majoria molt similar a la del 2022, amb els vots a favor del PSOE (120), Unides Podem (34), ERC (13), EH-Bildu (5), PDeCat (4), PNB (6), Coalició Canària (2), Més País (2), Compromís (2) i PRC (1). No obstant això, durant les votacions de les diferents seccions, dita majoria ha fluctuat entre els 186 i 188 vots. En contra, hi  han votat el PP (88), Vox (52), Ciutadans (9), Junts (4), la CUP (2), UPN (2) i Fòrum Astúries, mentre que el BNG, el qual arribà a negociar amb el Govern central un acord pressupostari, finalment ha optat per l’abstenció.

Amb la votació, s’ha posat fi a un bast debat de quatre dies, en el qual han estat protagonistes temes aliens als Pressupostos, com la transferència de les competències de trànsit a Navarra o els insults a la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Els Pressupostos afronten ara la seva tramitació al Senat, on ja tenen assegurada la seva aprovació només amb el suport dels grups que han tancat acords en el Congrés, i que, si conclou sense incorporar-hi noves esmenes, suposarà l’aprovació definitiva del text el pròxim 21 de desembre.

24/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris