X

Cel variable amb estones de sol i intervals de niguls que poden deixar alguns ruixats localitzats

Aquesta pròxima nit pot tornar a bufar amb força a Menorca amb cops superiors als 70 km/h

29/11/2022

Cel variable amb estones de sol i intervals de niguls que poden deixar alguns ruixats localitzats

Fotografia d'Isa Solís des de sa Pobla.

Ahir dilluns va arribar a les Balears un front fred atlàntic que donà lloc a un procés de ciclogènesi mediterrània, és a dir, el naixement i formació d’una petita àrea de baixes pressions entorn de l’arxipèlag.

Des de bon matí van començar a arribar i a créixer niguls amenaçadors des del ponent de les Illes. Una situació que ràpidament donà pas a ruixats acompanyats de tempesta i, fins i tot, calabruix petit principalment a Mallorca i Menorca. Tot i ser una regada bastant general, els acumulats més significatius es registraren a Menorca i a la serra de Tramuntana:

Aquest dimarts 29

Aquesta àrea de baixes pressions es va desplaçant lentament cap al sud-est de la Mediterrània, situant-se al llarg del dia d’avui al sud de Sicília. Les Balears queden emmarcades entre la borrasca i una àrea anticiclònica que s’endinsa des de les Açores fins al nord de les Illes Britàniques. Aquesta configuració atmosfèrica afavoreix la canalització del vent de component nord.

Si bé anam sortint de l’àrea d’influència de la borrasca, avui encara no farà net del tot. Tendrem un cel variable amb estones de sol i intervals de niguls que poden deixar alguns ruixats localitzats, fins i tot acompanyats de qualque tempesta molt puntual. Avui de matí es van canalitzant entre Mallorca i Menorca. A darrera hora del capvespre, es poden tornar a formar alguns ruixats a la zona de convergència entre el vent de mestral i tramuntana, cap al ponent de Mallorca i el nord d’Eivissa.

Així mateix, el vent del nord va minvant d’intensitat, no obstant això, aquesta pròxima nit pot tornar a bufar amb força a Menorca amb cops superiors als 70 km/h. Les ones poden continuar superant els 3-4 m d’altura a la costa nord de l’arxipèlag. AEMET reactivarà l’avís groc per fenòmens costaners a Menorca, a partir de les 20.00 h del capvespre, fins demà a les 7.00 h.
Avui les temperatures màximes quedaran al voltant dels 15-17ºC, mentre que les mínimes d’avui vespre es situaran entre els 4 i 12ºC, sent més baixes a l’interior de Mallorca i més elevades a Menorca.

Dimecres 30

El mes de novembre s’acomiadarà amb una jornada de temps variable, molt semblant a la d’avui. Les temperatures no experimentaran canvis rellevants (màximes de 15 a 17 ºC), ja que mantendrem el flux de vent de component nord, que si més no, anirà perdent força al llarg del dia (30-60 km/h). La situació marítima anirà tranquil·litzant-se, tot i que encara tendrem àrees de forta maror cap al nord de Menorca i Mallorca, on es poden superar els 2 m d’altura.

Al cel tendrem intervals de niguls amb probabilitat d’alguns ruixats puntuals, preferentment cap al ponent de Mallorca i a les Pitiüses. Tendrem més clarianes al nord de l’arxipèlag.

29/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris