X

La penalista Pilar Barceló, “preocupada i trista” per com ha acabat el judici del cas Cursach

La professional de Dret Penal reflexiona sobre la retirada d'acusacions i la rectificació de testimonis

01/12/2022

La penalista Pilar Barceló, “preocupada i trista” per com ha acabat el judici del cas Cursach

Cursach i Sbert, inversor i gestor del Grup Cursach, s'abracen després de ser absolts de les acusacions contra ells ahir a l'Audiència Provincial

“Veig coses que simplement emmarcaria en el que pot passar habitualment amb casos de corrupció quant les persones corruptes tenen molt de poder. No dic que hagi estat el cas però, si no ho és, s’assembla molt”, reflexiona la penalista Pilar Barceló, “preocupada i trista” amb l’absolució del magnat de l’oci nocturn Bartomeu Cursach, entre d’altres, en la macrocausa per presumpte tracte de favor als seus interessos per part de representants públics.

Aquesta professional del Dret Penal considera, en declaracions a IB3 Ràdio, que la Fiscalia ha discriminat els testimonis que han mantingut la versió dels fets exposada en la instrucció del sumari davant els que l’han modificada en el judici.

De fet, en una actuació que la misser qualifica “d’ordinària”, el fiscal ha demanat que s’investigui si els que “s’han mantingut ferms” han faltat a la veritat en les seves declaracions. “En canvi, ho ho ha fet per les persones que no s’han ratificat amb el registrat en la fase d’interrogatori davant la Policia o el jutge instructor”, diu.

Recordem què, a diferència d’un investigat o acusat, el testimoni està obligat a respondre i dir la veritat.

Cort ha de pagar els missers dels policies absolts

Com a funcionaris públics, els policies tenen dret a què l’administració pública els pagui l’advocat que triïn per defensar-se, sempre que sigui per causa legítima, consideració vigent pels absolts del cas Cursach.

L’Ajuntament de Palma informa que no farà comptes del que li surt a pagar fins que, tota vegada que la sentència sigui ferma, no tengui les reclamacions dels 15 agents sobre els quals s’ha retirat la inculpació, número que podria pujar a 17 si el tribunal declara innocents també els dos membres de la Patrulla Verda (els únics que han acabat amb càrrecs).

La suma – “milionària”, segons Gerard Palmer, l’advocat defensor de l’excomissari Rafel Estarelles-, ha d’incloure les minutes tant de tota la fase en què varen ser investigats com les de l’acte de judici. El que no hi haurà, diu el misser, és un “rescabalament econòmic”.

No obstant això, es pot demanar indemnització davant el Ministeri de l’Interior per danys i perjudici com el derivat de l’ingrés preventiu a la presó sense haver estat condemnat.

01/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris