X

Armengol aposta pel patriotisme “de drets i llibertats” en el Dia de la Constitució

En l'acte pel Dia de la Constitució a l'Almudaina a Palma, s'han reivindicat els valors de la "convivència" i del "diàleg". No hi han participat ni Vox ni Més per Mallorca

06/12/2022

Armengol aposta pel patriotisme “de drets i llibertats” en el Dia de la Constitució

La commemoració del 44è aniversari de l’aprovació de la Constitució Espanyola ha reunit al Palau de l’Almudaina, a Palma, autoritats civils i militars. També del món acadèmic i social, en un acte en què s’han reivindicat els valors de la “convivència” i del “diàleg”. No hi han participat ni Vox ni Més per Mallorca.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha aprofitat l’acte institucional per fer una crida a la responsabilitat per complir la norma a l’hora de renovar les institucions. Armengol ha denunciat bloqueig institucional. Durant la seva intervenció, la presidenta ha rebutjat quedar-se “només en un patriotisme de símbols” que també reflecteix la Carta Magna i, en aquest sentit, ha advocat pel “patriotisme constitucional, el dels drets i llibertats”.

“La Constitució ens diu que discrepem, que debatem i que, finalment, acordem sempre per a servir a la ciutadania, i només a la ciutadania”, ha remarcat la presidenta, assegurant que “en això consisteix el patriotisme dels drets i llibertats que ens ha fet fortes durant 44 anys”.

La delegada del govern central a les Illes, Aina Calvo, ha defensat que s’ha d’exercir “l’activisme de la tolerància i el llenguatge universal del diàleg”. Calvo ha destacat que la Constitució és ‘l’emblema dels qui volem viure en pau’ i ha instat a ‘militar a favor de la convivència’, enfront de les situacions de repressió, abusos, injustícia i terror que es viuen a alguns indrets del món. En aquest sentit, ha fet referència a la guerra d’Ucraïna i d’altres conflictes bèl·lics actius en aquest moment, que són ‘igualment de despietats’.

La delegada ha dit que la Constitució ‘ens esperona a parlar el llenguatge universal del diàleg i a defensar el debat serè i la capacitat d’entendre’ns malgrat la discrepància’. Aina Calvo ha fet una crida a desmarcar-se de les veus que expressen el seu desacord a través ‘de l’insult, la desqualificació i l’amenaça a les institucions’, i a ‘exercir l’activisme de la tolerància, que és un dels més efectius’.

Alumnes del Conservatori professional de música i dansa de Mallorca han estat els encarregats de llegir alguns dels articles de la Constitució.

Però a més dels extractes de la Carta Magna, aquests estudiants han pogut interpretar diverses peces musicals amb els seus instruments de vent i corda.

Entre les autoritats assistents, s’hi ha pogut veure l’expresident del Govern, el socialista Francesc Antich, qui fa només unes setmanes va renunciar a la presidència de l’autoritat portuària per motius de salut.

06/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris