X

Més de 35 milions de persones passen fam a l’Àfrica central i occidental, segons l’ONU

La xifra podria assolir un rècord històric de 48 milions l'any que ve si no es prenen mesures

09/12/2022

Més de 35 milions de persones passen fam a l’Àfrica central i occidental, segons l’ONU

Jadwiga Figula (Unicef)

Més de 35 milions de persones, entre elles,  6,7 milions de menors, passen fam a Àfrica central i occidental a causa del canvi climàtic, la inseguretat i la pujada de preus dels aliments, una xifra que podria assolir un rècord històric de 48 milions l’any que ve si no es prenen mesures, segons adverteix l’ONU.

“El Sahel trontolla i frega la catàstrofe: estam veient una reducció de la disponibilitat d’aliments a la majoria dels països i els preus dels fertilitzants estan augmentant”, va dir aquest dijous en un comunicat de diversos organismes de l’ONU Robert Guei, coordinador subregional per a Àfrica occidental de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

La FAO, el Fons de l’ONU per a la Infància (UNICEF) i el Programa Mundial d’Aliments (PMA), van mantenir aquest dijous una trobada anual a la capital de Togo, Lomé, i varen fer una crida als governs de la regió per augmentar els fons destinats a combatre la inseguretat alimentària.

Segons les agències, “malgrat les bones perspectives de collita, la millora de la situació del mercat i l’augment de les estimacions de producció de cereals a tota la regió, la inseguretat alimentària i la malnutrició persisteixen i s’estan expandint des del Sahel fins a les regions costaneres”. Això es deu a la “inseguretat persistent, la crisis climàtiques, els alts preus dels aliments, les conseqüències econòmiques de la COVID-19 i l’impacte de la guerra a Ucraïna”, han assenyalat.

La situació és especialment greu, alerta l’ONU, a les zones colpejades per la violència gihadista a la conca del llac Txad i a la regió de Liptako-Gourma, punt fronterer entre Burkina Faso, Níger i Mali, on s’estima que 25.500 persones sofriran condicions de fam la temporada d’escassetat entre juny i agost de 2023. “Aquest és el període de l’any en què s’esgoten les reserves d’aliments de la collita anterior i les famílies tenen dificultats per cobrir les seves necessitats alimentàries bàsiques fins a la pròxima collita”, informen les organitzacions.

09/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris