X

L’economia balear creix un 13,7% en el tercer trimestre i quadruplica la mitjana espanyola

El Govern ha revisat a l'alça el creixement del PIB per al conjunt de l'any 2022 i manté la previsió del 3,9% per a l'any que ve

09/12/2022

L’economia balear creix un 13,7%25 en el tercer trimestre i quadruplica la mitjana espanyola

L’economia balear ha crescut un 13,7 per cent en el tercer trimestre, el de la temporada alta turística, i ha quadruplicat la mitjana del creixement del conjunt d’Espanya, més del doble que la segona comunitat amb més bons resultats, les Illes Canàries. El Govern ha revisat a l’alça el creixement del PIB per al conjunt de l’any 2022que situa en el 13,3%  i manté la previsió del 3,9% per a l’any que ve.

En el tercer trimestre creixen tots els sectors, però especialment els serveis, un 14,4 per cent, i l’agropesquer, un 9,1 per cent, segons el Govern impulsat per la demanda turística. Per Illes, la més afavorida és Mallorca, que avança un 15,5 percent, seguida de les Pitiüses i Menorca, que creix 5,3 punts.

“Amb aquestes dades no només hauríem recuperat tot el que es va perdre durant la pandèmia sinó que estaríem per damunt de les xifres de caiguda de 2020, en prepandèmia”, ha assegurat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela,  en una roda de premsa per presentar les dades de creixement del PIB balear. El conseller ha assenyalat que el quart trimestre també registrarà un gran creixement.

Quant a la previsió de creixement de l’economia per a l’any que ve, el Govern la manté en un 3,9% de PIB per a 2023, per sota de la previsió de la AiREf (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) del 4,7%, segons ha indicat el conseller.

Cautela, però optimisme, ja que les previsions per al primer trimestre de 2023 indiquen que superarà les xifres d’enguany, segons el Govern.

Preu de la llum i el gas 

El preu de la llum puja avui un 19%, fins a assolir els gairebé 212 € al megavat hora. Això, tenint en compte l’ajustament de l’excepció ibèrica que topa el preu del gas que s’ha utilitzat per a l’electricitat. Si no comptàssim amb aquest mecanisme, el preu superaria els 300 € al megavat hora. La franja horària més econòmica del dia ha estat entre les 3 i les 4 de la matinada. La més cara serà el vespre: entre les 8 i les 9.

L’habitatge continua a l’alça 

Puja també el preu de l’habitatge, continuant amb la seva tendència a l’alça des de l’any 2013. Ho ha fet més d’un 8% durant el tercer trimestre de l’any, segons l’Institut Nacional d’Estadística. Som, de fet, la comunitat on més s’ha encarit, juntament amb Andalusia. Tot i això, l’increment del preu es modera en comparació amb el segon trimestre. Llavors es va disparar un 11%. D’un any per l’altre, el que més ha pujat és l’habitatge de nova construcció: gairebé un 9%. El de segona mà, més d’un 8%.

09/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris